Zomrel významný hlasový pedagóg František Tugendlieb

Významný hlasový pedagóg František Tugendlieb zomrel dnes ráno vo veku 82 rokov.

12.04.2011 14:00
František Tugendlieb Foto:
František Tugendlieb
debata

František Tugendlieb sa narodil v roku 1929 v Hraniciach na Morave v rodine textilného podnikateľa. Študoval na Hassobury College v Anglicku. Už tam začal hrať na klarinet a saxofón. Študoval aj operný spev.

Jeho buržoázny pôvod, anglické štúdiá a ani džezová hudba, ktorej sa venoval, či nesúhlas s rozsudkom nad Miladou Horákovou a ostatnými mu po nástupe komunizmu nepridali. Džez mu komunisti zakázali a keďže v Čechách nemohol pracovať na tom, na čom chcel, presídlil sa na Slovensko. Bol sólistom opery v Banskej Bystrici a už v tom čase sa venoval hlasovej pedagogike. Po uvoľnení komunistického režimu v druhej polovici 60. rokov dostal ako džezmen angažmán v Západnom Nemecku a bol aj hudobníkom a spevákom v legendárnej bratislavskej Tatra Revue.

Zaoberal sa výchovou spevákov populárnej hudby. Mal vlastnú metódu učenia spevu a práce s hlasivkami a preto mal veľa odporcov v odborných kruhoch. Medzi jeho žiakov patrili Hana Hegerová, Darina Rolincová, Iveta Bartošová, Jitka Zelenková, Petr Kotvald, Karol Duchoň, Marika Gombitová, Miroslav Žbirka, Peter Breiner, Karel Gott, Oľga Záblacká i džezmeni Peter Lipa či Hana Křížková a Lída Nopová, ktorá jeho metódu začala používať na pražskom konzervatóriu.

Na Slovensku je pokračovateľkou Tugendliebovej hlasovej pedagogiky šansoniérka Alena Čermáková. Jeho metódou sa učí napríklad aj na The American Performing Artist School. Koncom 70. rokov začal pôsobiť aj ako liečiteľ a terapeut, v 80. rokoch ho za to trestne stíhali, napriek tomu sa u neho ľudia liečili. František Tugendlieb bol vyše 50 rokov ženatý a po manželkinej smrti žil v ústraní na rodnej Morave.

debata chyba