Saul Williams: Stále sa cítim ako študent

Amerického speváka Saula Williamsa označil riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák za jeden z najväčších objavov. Aj keď je všestranne zameraný umelec na Slovensku viac-menej neznámy, vo svete si už stihol získať ohlas vďaka sugestívnosti svojich básní, hereckému talentu, no v neposlednom rade aj hudbe inšpirovanej svojou poéziou.

25.07.2016 07:00
Saul Williams Foto:
Saul Williams počas koncertu na Pohode 2016.
debata

Povesti, ktorá ho predchádzala, nezostal nič dlžný ani počas koncertu na trenčianskom festivale, ktorého časť odspieval priamo medzi divákmi. Predstavil na ňom aj celkom nový album MartyrLoserKing, ktorý je súčasťou väčšieho multimediálneho projektu. My sme si so Saulom Williamsom urobili krátku prechádzku na štvrtkový koncert jeho obľúbenkyne PJ Harvey.

V novom projekte figuruje okrem Martyra Losera Kinga ešte jedna osoba, kto to je?
MartyrLoserKing je prezývka hackera, ktorý po čase zomiera. To, čo zostalo, je však jeho meno. Prichádza osoba, ktorá sa ním opäť stáva, jej meno je Neptune Frost. Jeho príbeh opäť pokračuje tak, ako plánoval.

Kritika súčasnej spoločnosti, strata identity… Atmosférou sa album podobá na vašu tretiu štúdiovku The Inevitable Rise And Liberation Of NiggyTardust. Bol to zámer?
Sú si podobné tým, že za oboma je koncept. Niektoré nápady pochádzajúce z „Niggyho“, ako napríklad to, že hlavná postava je vlastne hybrid, sú veľmi prítomné aj pri tomto albume. Oba príbehy presahujú čas a ideológie, ktoré sa v ňom zrodili. Niggy Tardust sa však viac snažil búrať rasové predsudky, pričom MartyrLoserKing využíva technológiu a snaží sa narušiť štruktúru, celý systém vykorisťovania a jeho napredovanie.

Saul Williams počas koncertu na Pohode 2016. Foto: Pohoda 2016/Gabriela Zigová
Saul Williams Saul Williams počas koncertu na Pohode 2016.

Album je však len jedna súčasť celku…
Celý príbeh bude obsiahnutý v grafickom románe, ktorý práve dokončujem. Tiež pripravujem film, ktorý sa bude volať Neptune Frost. Všetko, na čom v súčasnosti pracujem, sa týka projektu MartyrLoserKing.

Na vašom albume The Inevitable Rise And Liberation Of NiggyTardust sa producentsky podieľal aj hudobník Trent Reznor. Nezvažujete, že by ste do budúcna opäť obnovili spoluprácu?
To by som veľmi rád. Prial by som si opäť pracovať so všetkými mojimi producentmi. Tie spolupráce ma mnoho naučili. Pre mňa to boli učitelia. Stále o sebe premýšľam ako o študentovi. A Trent? Mám jednoducho rád jeho hudbu, to, čo robí.

Teraz však stojíme pred pódiom iného interpreta. O chvíľku sa začne koncert PJ Harvey. Ako vnímate ju?
Ona je punk. Jej duša, to, odkiaľ to spieva, dotýka sa ma to.

Aj ona skrz hudbu reaguje na súčasnú situáciu.
Áno, ale nie iba to. To, odkiaľ sa to berie, z jej tela, to je skutočné. Verím jej. Milujem jej hudbu a nikdy som ju nevidel spievať naživo. Takže sa na to veľmi teším.

Saul Williams (44) je americký raper, spevák, skladateľ, poet, spisovateľ, herec a aktivista. V roku 1996 získal cenu Nuyorican Poets Cafe v súťaži zameranej na slam poetry – scénické čítanie básní. Neskôr sa predstavil aj ako herec v dokumente Slam, ktorý bol ocenený aj na festivale Sundance. Prvý album Amethyst Rock Star vydal v roku 2001. Jeho tretia štúdiovka The Inevitable Rise And Liberation Of NiggyTardust (2007) názvom odkazuje na album Davida Bowieho z roku 1972 The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. V roku 2014 sa objavil aj na Broadwayi v muzikáli inšpirovanom osudom zavraždeného rapera Tupaca Shakura. Tento rok vydal nový album MartyrLoserKing, ktorý rozpráva príbeh o hackerovi z Burundi, ktorý šíri revolúciu prostredníctvom internetu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #PJ Harvey #Pohoda 2016 #Saul Williams #MartyrLoserKing #Trent Reznor