Debut Deža Ursinyho je v rukách fanúšikov

Rok 1972 prial nielen svetovej hudbe.

27.10.2016 12:00
Dežo Ursiny Foto: ,
Šíreniu hudby Deža Ursinyho môžu pomôcť aj fanúšikovia.
debata

Zatiaľ čo David Bowie odhalil svetu svoje alter ego Ziggyho Stardusta, úspešné albumy vydali Rolling Stones či Deep Purple, na domácej scéne pripravoval svoj debutový album jeden z najvýraznejších muzikantov slovenskej hudobnej scény – Dežo Ursiny. Budúci rok uplynie od nahrávania platne Provisorium už 45 rokov. Nadšenci združení okolo hudobníkovho syna Jakuba sa preto rozhodli vydať ju v novej reedícii na vynile. Podporiť ambiciózny projekt môžu prostredníctvom príspevku na stránke startovac.cz. priamo fanúšikovia.

Provisorium je okrem názvu albumu aj názov kapely, ktorú Ursiny založil s klaviristom Jarom Filipom po projektoch The Beatmen a The Soulmen. Pri debute mu však okrem Filipa robila spoločnosť aj pražská skupina Flamengo a textár Juraj Lihosit. Pôvodná nahrávka sa v súčasnosti dá získať už len výnimočne. Ak sa však podarí dosiahnuť požadovanú sumu, platňa by mala doraziť k fanúšikom (a hlavne darcom) do štyroch mesiacov v predbežnom náklade 500 kusov.

Reedícia bude rešpektovať pôvodnú vinylovú verziu, teda aj dizajn obalu. Menšou úpravou prejde len zvuková stopa, ktorá vďaka remasteringu získa kvalitu zodpovedajúcu 21. storočiu.

"Je to debut môjho otca, ktorý odštartoval veľmi zaujímavý a dôležitý vývoj v kontexte československého bigbítu,“ hovorí o albume Jakub Ursiny. Jeho reedícia je vraj len prvým krokom. Do budúcnosti má s hudbou svojho otca ešte veľké plány.

"Myslíme si, že je to ideálny čas na kompletnú reedíciu jeho LP platní a vytvorenie reprezentatívneho webu o Dežovi a jeho tvorbe,“ píše sa v kontexte výročia (45 rokov) na webovej stránke dezoursiny.rocks. Táto zatiaľ jednoduchá stránka by mala v budúcnosti slúžiť ako oficiálny web vo viacerých jazykoch a s množstvom raritného materiálu. Dôvodov, prečo stále pripomínať osobnosť Deža Ursinyho, sa vždy nájde dosť. Nemusí ísť len o výročia. Nedávno si kolektívnym financovaním pomohla aj kniha Jabloň v zime – román v listoch Deža Ursinyho adresovaných jeho prvej láske Eve Rosenbaumovej. Novinka vyjde 30. novembra vo vydavateľstve Artforum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dežo Ursiny #Provisorium