Ostrov hudby dokázal prepojiť slovenskú nezávislú scénu

Keď sa povie ostrov hudby, ľahko si predstaviť izolovaný svet hudobnej scény s jedinečným ekosystémom. Podobným mikrosvetom je aj slovenská nezávislá scéna reprezentovaná menšími vydavateľstvami. Viaceré z nich sa však rozhodli spolupracovať a vytvoriť tak spoločnú kompiláciu s názvom Ostrov hudby, ktorá má byť jedinečná, no určite nie izolovaná. Celkom 23 skladieb od známych hudobníkov, ktoré sa na nej ocitli, má Slovensko reprezentovať doma aj v zahraničí.

04.12.2016 09:00
debata
Na kompilácii sa ocitla aj skupina The Ills,... Foto: Michal Babinčák
The Ills Na kompilácii sa ocitla aj skupina The Ills, ktorá nedávno reprezentovala Slovensko na islandskom hudobnom festivale.

Názov nahrávky, ktorá spojila vydavateľstvá Gergaz, Deadred, Slnko Records, Ajlavmjuzik a agentúru Real Something, odkazuje aj na knihu Hudba ostrova zosnulého novinára Juraja Kušnierika, ktorý významnou mierou prispel k pozitívnemu vývoju na domácej hudobnej scéne. Práve ostrovná krajina Island, kam sa vždy rád vracal, má byť akousi inšpiráciou aj pre vnútrozemské Slovensko.

„Slovenské nezávislé vydavateľstvá nie sú o žiadnom veľkom biznise. Hráme sa tu naozaj na malom piesočku, nie je nás tu veľa. Prepájanie jednotlivých scén je trendom posledných rokov a najväčší význam to má v menších krajinách, akou je aj Slovensko. Vhodným príkladom je Island, kde to tak funguje už dávno. Čím viac komunít jednotlivých vydavateľstiev dokážeme prepojiť, tým väčší bude dosah samotnej alternatívnej hudobnej scény na Slovensku,“ myslí si Richard Čermák z vydavateľstva Gergaz, ktorý prišiel s nápadom tento odvážny projekt zrealizovať.

Každé vydavateľstvo najskôr oslovilo štyroch hudobníkov, svoje „vlajkové lode“, ktoré ich prezentujú najvýraznejšie. O ďalšie kapely potom doplnila zoznam agentúra Real Something. Bok po boku sa tak ocitli mená ako The Ills, Longital, Korben Dallas, Fallgrapp či Ospalý pohyb. Unikátnosť projektu spočíva aj v tom, že ide prevažne o nové nahrávky, ktoré muzikanti ponúkli celkom zadarmo. „Umelci si už od začiatku nenárokovali žiaden honorár. Už dopredu vedeli, do čoho investujú svoj čas,“ dodáva Čermák s tým, že nejde o nenávratnú investíciu, ale vklad, ktorý sa im neskôr vráti spoločne s úspechom Ostrova hudby.

Ostrov hudby tvorí celkom 23 prevažne nových... Foto: Michal Rafaj
Ostrov hudby Ostrov hudby tvorí celkom 23 prevažne nových slovenských skladieb.

Snahou kompilácie podľa jeho slov nie je predstaviť výberovku toho najlepšieho, čo doma máme, a už vôbec nemá znehodnotiť hudobníkov, ktorí sa vo výbere neocitli: „Chceli sme osloviť naozaj každého, v tom prípade by sa však výber zabrzdil možno na čísle 60, a to by bolo nemysliteľné. Chceli sme hlavne vyslať signál o tom, že sa vieme spojiť pre vec, ktorá nám má v budúcnosti pomáhať, pre vec, ktorú reprezentoval aj Juraj Kušnierik. Skôr sme dbali na výnimočnosť a originalitu skladieb.“

Kompilácia Ostrov hudby vyšla aj online pod hlavičkou občianskeho združenia a iniciatívy LALA Slovak Music Export, ktorá by sa mala postarať aj o jej propagáciu v zahraničí. Už teraz majú v pláne s ňou vycestovať na rôzne zahraničné hudobné festivaly či akcie. Úlohou iniciatívy je tiež to, aby výťažok z jej predaja poputoval výhradne na projekty ďalšieho vzdelávania a podpory slovenskej hudby.

Napriek množstvu interpretov sa pre rôzne pracovné povinnosti na Ostrov hudby nedostali napríklad aj úspešné hudobníčky ako Jana Kirschner či Katarzia. Mohli by sa však ocitnúť na ďalšej kompilácii, ktorú plánujú zástupcovia LALA Slovak Music Export vydávať raz do roka. V tej by chceli autori myšlienky osloviť aj ďalších hudobníkov, prípadne skúsiť iné kombinácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slnko Records #Juraj Kušnierik #Deadred #Ostrov hudby #Gergaz #Ajlavmjuzik