Vašo Patejdl: V Eláne sme chceli byť slávni

Skupina Elán je hádam najúspešnejšou československou kapelou a od ich debutového albumu Ôsmy svetadiel uplynulo štyridsať rokov. Trojlístok Jožo Ráž, Vašo Patejdl a Jano Baláž je stále spolu, hoci s istou pauzou. Našli svoj Ôsmy svetadiel? Chceli sme byť slávni, a to sa nám podarilo, hovorí Vašo Patejdl.

04.12.2021 07:00
debata (4)
Video
Vašo Patejdl o Eláne aj o svojej tvorbe

Po štyridsiatich rokoch práve vyšiel nanovo debutový album Elánu Ôsmy svetadiel. Ako to, že je z neho zrazu dvojalbum?

Ôsmy svetadiel teraz vychádza v novej, remastrovanej verzii, podarilo sa zachrániť pôvodný záznam a ako bonus sme na druhé CD pridali skladby, ktoré boli niečím zaujímavé a na pôvodný album sa nedostali. Takže je to lahôdka pre fajnšmekrov, lebo sa k nim dostane iná verzia pesničky, ktorú roky poznajú, v inom aranžmáne alebo v inom obsadení a ešte niečo nové. Ukázalo sa, že piesní z toho času máme dosť veľa, vyberali sme z asi 30 piesní, len kým neexistovali CD, na platni sme boli limitovaní rozsahom maximálne 45 minút. Zmestilo sa iba 12 pesničiek, ostatné sme teraz priradili k Ôsmemu svetadielu na druhé CD, pretože tam patria.

Autorom jedného z najväčších hitov slovenskej populárnej hudby sú už nebohí Vašo Patejdl a textár Jožo Urban.

Dnes sa zdá až neuveriteľné, že debutový album Elánu vznikol až po desiatich rokoch, čo ste spolu ako kapela už hrali. Zdá sa, že Ôsmy svetadiel je výnimočný nielen tým, že bol váš prvý, ale akoby tie nasledujúce mali trocha tvrdší zvuk. Kapela potom trocha zmenila hudobný vkus – alebo sa mýlim?

Neviem to potvrdiť ani vyvrátiť, nerobili sme to zámerne, prvý album je výber z toho, čo sme robili za prvých desať rokov Elánu. Všetky ostatné vznikali v duchu doby, keď sme mali za sebou aj živé koncerty a turné, tieto skúsenosti sa odrazili na ďalších nahrávkach. Pred nahratím prvého albumu sme ešte experimentovali s obsadením kapely, hrali sme podľa vzoru našej vtedy obľúbenej kapely Chicago s dychovými nástrojmi, vtedy sme ešte hľadali svoj spôsob, ako sa prezentovať. Keď sme absolvovali vojenskú prezenčnú službu a vyšiel Ôsmy svetadiel, Slovkoncert nás prikryl krídlami a mohli sme koncertovať po Československu ako profesionálni umelci. V hudbe sme troška pritvrdili, zmenili sme obsadenie kapely a keď sa k nám pridal Jano Baláž, hrali sme na dve gitary, klávesy, basu a bicie a zneli sme už inak.

Vašo Patejdl - Ak nie si moja. Z filmu Fontána pre Zuzanu.

Keď ste sa k piesňam z prvého albumu vrátili po štyridsiatich rokoch, aký z nich máte pocit? Je to akoby ste otvorili album so starými fotografiami?

Určite je to album so starými fotografiami, ale na prekvapenie sú stále živé. Hrávali sme ich po celý čas, až dodnes ich máme stále v repertoári, piesne ako Kaskadér či Ôsmy svetadiel žili s nami celých 40 rokov a nezostarli, hráme ich v tom istom aranžmáne, ako sme ich vtedy nahrali.

Elan Čítajte viac Ôsmy svetadiel naštartoval 40 rokov s Elánom. Pozrite si legendy na archívnych fotografiách

Z názvov tých skladieb by sa dalo zostaviť, ako ste vtedy žili: Mláďatá, čo hrajú Bláznivé hry a Spievajú si rokenrol každý deň – našli ste svoj Ôsmy svetadiel? Boli ste v časoch najväčšej slávy šťastnejší než vtedy?

My sme mali veľké plány, chceli sme byť slávni, a to sa nám podarilo. Na našich pesničkách vyrástlo niekoľko generácií. Jediné, čo spätne ľutujem, je, že sme sa nedostali do sveta. Ale také boli vtedy okolnosti, takže sa nám podarilo všetko, čo sme mohli v rámci možností urobiť.

Kapela Elán v 80. rokoch. Ich kariéra vtedy...
Kapela Elán v 80. rokoch. Ich kariéra vtedy...
+4Skupina Elán

Elán pôvodne vznikol vo vašej hlave, vy ste oslovili Joža Ráža, ale zároveň ste práve vy z kapely po rokoch odišli – nie je paradox opustiť niečo, čo ste vytvorili?

Z dnešného pohľadu sa to môže tak zdať. Niekoľkokrát v živote som musel urobiť rozhodnutie, ktoré nevyzerá pragmaticky, ale cítil som, že to musím urobiť.

Po vydaní Ôsmeho svetadielu vyšli do roku 1984 ďalšie tri naše platne, absolvovali sme stovky koncertov a naozaj sme sa stali známi a slávni. Začal som mať pocit, že teraz by mala nastať nová etapa. Ako keď sa narodí prameň, na začiatku je mierny, neskôr je z neho búrlivá rieka a potom sa upokojí, keď sa vlieva do mora – ja som sa chcel venovať viac pokojnejšej práci v štúdiu, chalani chceli naďalej koncertovať ako tá dravá rieka, tak sme sa napokon rozišli, ale v dobrom. Vôbec som nemal v pláne začať vlastnú kariéru, chcel som sa venovať tomu, čo som vyštudoval, komponovaniu. Čo sa má stať, nech sa stane, po jedenástich rokoch som sa do Elánu vrátil, a tak je to v poriadku.

Vašo Patejdl: Nepriznaná

Dnes už vy sám máte viac sólových albumov, než spolu s Elánom, takže aj vaša sólová kariéra bola úspešná. Nedá sa však povedať, že ste "ďalší Slovák v Prahe“, lebo ste sa narodili v Karlových Varoch. Preto sa váš ostatný album volá Moje československé Vianoce?

Vznikol minulý rok, ale pre covidové opatrenia sa veľmi nedostal medzi ľudí. Zhrnul som na ňom moje vianočné pesničky, ktoré som napísal pre mojich kolegov a kolegyne a keďže niektoré boli v češtine a iné v slovenčine, nechcel som tie texty prekladať. Navyše sa stále cítim ako,,Čechoslovák“, hudba nás spája aj naďalej, tak som si dovolil polovicu piesní naspievať v češtine a polovicu v slovenčine, tak, ako vznikli.

Vašo Patejdl - Vánoční píseň

Ako jeden z mála skladateľov v populárnej hudbe máte klasické hudobné vzdelanie, ako sa spojil rocker s filharmonikom?

Nebol to môj plán, Elán bola moja srdcovka a keď sme zmaturovali a chceli sme ostať spolu, museli sme si najprv vyriešiť školy. Hľadal som možnosť, ako sa naučiť čo najviac o hudbe, tak som sa odvážne prihlásil na vysokú školu múzických umení, čo bola vtedy jediná možnosť ďalšieho hudobného vzdelania. Podmienkou bola tvorba v oblasti vážnej hudby, tak som sa jej začal venovať rok pred prijímacími skúškami, pred komisiou som potom predviedol pár svojich skladieb a oni ma prijali. Som veľmi rád, že som mal tú česť ako jeden z posledných žiakov študovať u pána profesora Alexandra Moyzesa, bol to skvelý pedagóg, čerpám z toho dodnes.

Vašo Patejdl: Francúzky

Nepovažujete preto svojich kolegov z popmusic za tak trocha "insitných umelcov“?

To by som si nedovolil, v hudbe je dôležitý v prvom rade nápad – v popmusic ho väčšinou stačí rozvinúť do pesničky, vo vážnej hudbe do väčšieho celku, až po operu. Hudba je otázkou talentu a nie vždy je naň potrebná škola, na druhej strane vám hudobné vzdelanie ušetrí prácu, nemusíte sa k výsledku dopracovať skúšaním rôznych foriem.

Voňavky dievčat, Chlapčenský úsmev

Asi najviac ste to ocenili pri tvorbe muzikálov – máte ich na konte viacero, od Fontány pre Zuzanu cez Adama Šangalu až po Ôsmy svetadiel, ktorý ste pripravili pre javisko.

Určite, muzikál je väčšia forma, pri piesni pracujete s menším materiálom, čím ju vôbec nedehonestujem, lebo napísať dobrú pesničku je niekedy ťažšie ako zlú symfóniu…

Obľúbeným nástrojom Vaša Patejdla je klavír, v... Foto: Pravda, Jano Taufer
Vaso Patejdl klavesy Obľúbeným nástrojom Vaša Patejdla je klavír, v rôznych podobách.

Čím vás láka práve muzikál?

Muzikál ponúka obrovský priestor pre zborové scény, tanečné aj dramatické scény a to všetko v jednom diele. Mám rád, keď môžem každej postave vytvoriť vlastný motív, s ktorým potom pracujem, rozvíjam ho. Tvorba muzikálu trvá niekoľko mesiacov a potom príde ten deň, keď sa predstaví divákom a oni reagujú – zatiaľ priaznivo – a preto to robím.

E.Pavlíková / K.Turjanová / M.Ochránek / B.Turzonovová - Sto nocí (Adam Šangala - DAB Nitra)

Ako sa s odstupom dvoch rokov dívate na video ku skladbe Bulvárne krysy, ktorá šokovala svojou agresivitou voči novinárom?

Tak, ako v každom povolaní existujú tí dobrí, šikovní, poctiví a naopak zlí, nešikovní, fušeri. Myslím si, že vtedy to bolo nešťastne načasované a samozrejme nadnesené, ale určite to nebolo namierené proti všetkým novinárom. Len proti tým, ktorí sa s použitím všetkých, aj nekorektných, prostriedkov, snažia za každú cenu priniesť senzáciu. Mimochodom, nebol to náš nápad. Prišiel z externého prostredia a bohužiaľ sme si neuvedomili, že sa to bude spájať s tým hrozným činom. Mrzí ma to.

Plánujete teraz s Elánom niečo nové alebo sa venujete nejakému vlastnému projektu?

S Elánom momentálne neplánujeme nič nové, už tretí rok „spí“. Ja momentálne čakám, ako sa bude vyvíjať covidová situácia, všetky projekty sa o pár rokov posúvajú, takže čakám…

Václav "Vašo“ Patejdl

Skladateľ a hudobník Vašo Patejdl. Foto: archív Vaša Patejdla
Vaso patejdl portret Skladateľ a hudobník Vašo Patejdl.

Je skladateľ, hudobník, spevák a producent, autor mnohých hitov, počas troch dekád spolupracoval s osobnosťami slovenskej a českej populárnej hudby. Narodil sa 10. októbra 1954 v Karlových Varoch, rodina sa čoskoro presťahovala do Bratislavy. Je zakladajúcim členom kapely Elán, z pôvodného zloženia je v kapele len Jožo Ráž. Študoval kompozíciu na VŠMU v Bratislave. Prvým úspechom bola pieseň Kaskadér (1980) ocenená na Bratislavskej lýre druhým miestom. Od roku 1985 sa dal na sólovú dráhu, v roku 1996 sa ku skupine Elán vrátil. Vydal sólové albumy Chlapčenský úsmev (1986), Lov na city (1987), Mon Amour (1989), Spovedaj ma zo spomienok (1997), Do očí (2004) a ďalšie. Je autorom viacerých filmových a divadelných muzikálov, napr. Fontána pre Zuzanu (1985, 1993, 1999), Snehulienka a sedem pretekárov (1991), Adam Šangala (2003), Jack Rozparovač (2006), Tisícročná včela (2013), Ôsmy svetadiel (2011).

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vašo Patejdl #Elán