McCartneyho pochovávali už v 60. rokoch

Z pôvodnej zostavy skupiny Beatles už žije iba Ringo Starr. George Harrison podľahol v roku 2001 rakovine. Johna Lennona zastrelili v roku 1980 a Paul McCartney zahynul už v druhej polovici 60. rokov. To tvrdí fáma, ktorá sa šíri už vyše 40 rokov a stále má svojich zástancov.

18.06.2012 08:00
The Beatles - Abbey Road Foto:
Legendárny obal legendárneho albumu The Beatles - Abbey Road.
debata

McCartney, ktorý v pondelok 18. júna oslavuje 70. narodeniny, mal podľa fámy zahynúť pri autonehode 9. novembra 1966, keď odchádzal z Apple Recording Studios. A v skupine Beatles ho nahradil jeho dvojník. Skupina Beatles ho vraj vybrala v tajnom konkurze a k dokonalosti mu mali pomôcť plastickí chirurgovia.

Kto prvý vypustil túto fámu, nevedno, pravda však je, že v niektorých kruhoch sa celkom ujala. „V súčasnosti nás zaplavili žiadosti, ktoré sa pýtajú na správy o tom, že Paul je mŕtvy. Podobné otázky dostávame samozrejme už roky, ale v posledných niekoľkých týždňoch nám chodia do práce aj domov vo dne v noci. Dokonca v Amerike mi volajú dídžeji a ďalší ľudia,“ povedal tlačový tajomník Beatles Derek Taylor v októbri roku 1969 agentúre United Press International s tým, že všetci sa ho pýtajú, či je McCartney naozaj už dva roky mŕtvy. „Som živý a mám sa dobre,“ reagoval Paul McCartney v článku popierajúcom jeho smrť.

Priaznivci konšpirácií nachádzali náznaky toho, že Paul je naozaj mŕtvy, všade. Odkaz o jeho smrti mal byť zakódovaný v niektorých pesničkách a napríklad aj na slávnom obale platne Abbey Road. Kvarteto na ňom prechádza cez priechod pre chodcov, Paul kráča bosý a celé to malo symbolizovať pohrebný sprievod. Navyše auto v pozadí malo mať na poznávacej značke nápis 28IF, čo malo symbolizovať, že McCartney by mal 28 rokov, keby žil. V skutočnosti na značke stálo 281F. Samotný McCartney konšpiračné teórie vtipne komentoval obalom svojho albumu Paul is Live (Paul je živý) z roku 1993.

Údajná McCartneyho smrť zamestnáva rôzne internetové fóra dodnes. „Naozaj si myslíte, že ak by bol McCartney mŕtvy, tak by nejakému náhodnému chlapíkovi, ktorý sa na neho podobá, dali jeho milióny?“ rozhorčil sa jeden z diskutujúcich na internete.

Zatiaľ čo mnohí McCartneyho pochovávali, Lennona pred dvoma rokmi pri príležitosti 30. výročia jeho smrti vzkriesil magazín Vanity Fair, ktorý vo svojej fikcii Lennona po atentáte zachránil a zamyslel sa, ako by vyzeral jeho život dnes. Podľa článku sa Lennon v roku 1983 rozviedol s Yoko Ono, ktorú vymenil za nemeckú dojičku Katju Auermanovú. O dva roky neskôr sa Beatles dali opäť dokopy – kvôli charitatívnemu koncertu Live Aid a v roku 1987 vydala kapela nový album Everest. Takto chceli pomenovať už platňu Abbey Road. Nakoniec sa však na propagačnú cestu do Himalájí, kde by nafotili obal platne, nevydali a obal vznikol v blízkosti štúdia Abbey Road, podľa ktorého album pomenovali.

debata chyba