Chumbawamba po 30 rokoch ukončí svoju činnosť

Britská alternatívna skupina Chumbawamba po 30 rokoch ukončí svoju činnosť. Stane sa tak po odohratí posledných koncertov na jeseň, respektíve začiatkom zimy.

10.07.2012 14:00
chumba2 Chumbawamba Foto:
V roku 2004 sa Chumbawamba predstavila aj na festivale Pohoda.
debata

„To je všetko, je koniec. Odchádzame bez sĺz, bez veľkej rozlúčky a bez šance na reunion,“ napísala na svojej oficiálnej webstránke Chumba.com. „Tridsať rokov myšlienok, melódií, nekonečných stretnutí a európskych turné, tlačoviek, zborových spevov a sme na konci,“ uviedli ďalej v oficiálnom stanovisku.

Chumbawamba vznikla v roku 1982 v Burnley. Vo svojej tvorbe vychádzala z hudby skupín ako The Fall, PiL, Wire alebo Adam and the Ants. Skupina s anarchistickými tendenciami si strieľala z Oi! kapiel, čo demonštrovala jednou z prvých skladieb Skin Disease. V 80. rokoch bola Chumbawamba na čele anarcho-punkového hnutia. pričom často hrávala v squatoch na benefičných akciách upozorňujúcich na práva zvierat či absurditu vojen. Na svojom debutovom albume Pictures of Starving Children Sell Records (1986) kritizovala charitatívne podujatie Live Aid, ktoré podľa členov skupiny neriešilo skutočné problémy sveta. Na ďalšej štúdiovke Never Mind the Ballots…Here's the Rest of Your Lives (1987) zase kritizovali systém vo Veľkej Británii.

V 90. rokoch sa formácia odklonila od anarcho-punku a vydala albumy Slap! (1990) a Shhh (1992), ktoré boli ovplyvnené raveom a technom. K otvorenej kritike nielen britskej spoločnosti sa vrátila nahrávkou Anarchy (1994) so singlami ako Timebomb či Enough Is Enough. Rozoberala na nej témy ako homofóbia či stúpajúci počet stúpencov fašistických hnutí. Bol to jej dovtedy komerčne najúspešnejší album, s ktorým sa skupina dostala do prvej tridsiatky britského rebríčka. Vo vydavateľstve One Little Indian ešte vydala štúdiovku Swingin' with Raymond (1996), no po nej sa pre nezhody s labelom rozišla.

V roku 1997 podpísala Chumbawamba nahrávaciu zmluvu s EMI, čo vyvolalo veľkú kritiku. Skupina totiž roky bojovala proti globalizácii a toto vydavateľstvo ju priam symbolizovalo. Kapela dokonca v roku 1989 prispela na kompiláciu s názvom Fuck EMI. V lete 1997 skupina vydala singel Tubthumping, ktorým si zabezpečila celosvetovú slávu. Dostala sa s ním na druhé miesto v britskom singlovom rebríčku a na deviatku v americkom Billboarde Hot 100. V ďalšom americkom rebríčku Billboard Pop Songs bola dokonca deväť týždňov na jednotke. Z albumu Tubthumper (1997), ktorý tento hit obsahoval, vyšiel aj singel Amnesia. Len v USA sa z nahrávky Tubthumper predalo viac ako 3,2 milióna kópií.

V roku 2000 vydala Chumbawamba album WYSIWYG, z ktorého sa aj na Slovensku hral singel She's Got All The Friends That Money Can Buy, a následne sa rozlúčila s vydavateľstvom EMI. Od roku 2002 už albumy aj single vydávala na vlastnom labeli MUTT Records. Prostredníctvom neho uviedla na trh nahrávky Readymades (2002), soundtrack k filmu Revengers Tragedy (2002), album English Rebel Songs 1381–1984 (2003) a Un (2004), na ktorom cítiť vplyvy world music.

V roku 2004 zostavu skupiny opustili jej zakladajúci členovia Dunstan Bruce a Danbert Nobacon a tiež Alice Nutter, ktorá bola v kapele od roku 1983, a Harry Hamer, ktorý bol jej členom od roku 1984. V tom istom roku bola skupina jednou z hviezd 8. ročníka festivalu Pohoda, ktorý sa konal 16. až 17. júla 2004 na letisku v Trenčíne. Na nezávislom labeli No Masters Records potom vydala albumy A Singsong and a Scrap (2005), Get On With It! (2006), The Boy Bands Have Won (2008) a ABCDEFG (2010). Až do definitívneho ukončenia činnosti bude Chumbawamba fungovať v zložení: Lou Watts, Boff Whalley, Jude Abbott, Neil Ferguson a Phil Moody.

debata chyba