Za úspech v Európe vďačím Tine Turner

Krátko po páde Berlínskeho múru bol Bryan Adams jedným z vystupujúcich na berlínskom koncerte Rogera Watersa The Wall. "Keď si premietam, čo sa tam počas tej noci dialo, stále tomu nemôžem uveriť. Môžem hrdo vyhlásiť, že som hral na západe, na východe a tiež na území nikoho v Berlíne,“ tvrdí Adams, ktorý sa nedávno ako jeden z prvých západných umelcov predstavil aj v nepálskom Káthmandu.

19.07.2012 20:00
Bryan Adams Foto:
Bryan Adams v sobotu 28. júla zaspieva v bratislavskom NTC.
debata (2)

Na Slovensku prvýkrát vystúpil pred deviatimi rokmi. Teraz sa vracia a v sobotu 28. júla zaspieva v bratislavskom NTC. A na čo sa môžu jeho fanúšikovia tešiť? "Na všetky pesničky, ktoré poznajú a majú radi. Vidíme sa už čoskoro!“ odkázal im prostredníctvom e-mailového rozhovoru, ktorý poskytol Pravde.

Na zatiaľ posledný album Bare Bones ste nanovo nahrali akustické verzie vašich starších hitov, iba sám s gitarou, prípadne s harmonikou. Čo vás na tomto koncepte lákalo?
Išlo mi najmä o to, aby tie pesničky boli stále zaujímavé. Treba si uvedomiť, že niektoré z nich vznikli už pred tridsiatimi rokmi a napriek tomu ich mám stále v repertoári, čo je super. Akustický album Bare Bones a rovnomenné turné boli zamerané práve na to, aby som ukázal, aké sú tie piesne v ich najčistejšej podobe. Páčila sa mi na tom tá jednoduchosť.

V niektorých rozhovoroch ste pripustili, že by mohlo vzniknúť pokračovanie Bare Bones 2, možno vo forme DVD. Ako ste pokročili?
V Austrálii som nakrútil film a pracujem na tom, aby sa mohol dostať k divákom. Pravdepodobne na budúci rok. Uvidíme.

Vraj pracujete aj na novom albume, ktorý by mohol vyjsť už tento rok…
Vždy sa hovorí o novom albume, ale to neznamená, že hneď aj vyjde. Naozaj si potrebujem premyslieť, aký bude môj ďalší krok. Takže v tejto chvíli o tom premýšľam a pritom zhromažďujem nové skladby.

Detstvo ste strávili v niekoľkých krajinách. Ako ste znášali presúvanie sa z jedného miesta na druhé?
Vtedy som to nemal až tak rád ako dnes. Ale je pravda, že spolu s bratom sme milovali život v hoteloch. Niekedy sme v hoteli bývali aj celé mesiace, kým naši našli vhodný dom, do ktorého sme sa presťahovali.

Istý čas ste strávili aj vo Viedni. Ako si na ňu spomínate?
Keď sme tam žili, bolo to zvláštne, tmavé a veterné miesto. Navyše moja mama v tom čase trpela pneumóniou. Pamätám si na ľudí ukrytých pod klobúkmi a tiež na cukrárne. Spolu s bratom sme boli prilepení na ich výkladoch a slintali sme nad jablkovými štrúdľami.

Školu ste opustili pomerne skoro aj preto, aby ste sa mohli naplno venovať hudbe. Ľutujete to dnes?
Nie, neľutujem. Mojou ambíciou bolo dostať sa von, do sveta a v tom by mi sedenie v triede nepomohlo. Našiel som si niekoľko ,,džobov" a takto som fungoval. Moja mama nás v tom čase ledva dokázala uživiť, hoci sa naozaj snažila a tvrdo pracovala. Jednoducho sme potrebovali poradiť si so životom.

Gitarista a spevák sa vraj z vás stal náhodou…
Bol som pripravený robiť čokoľvek. Chcel som pracovať, tak som to skúsil. Som vďačný otcovi, ktorý mi, keď som mal 9 rokov, kúpil gitaru. Myslel si, že keď mi dá klasickú gitaru, tak ma to odradí od mojej túžby byť bubeníkom. Takže je zábavné, že sa zo mňa nakoniec stal gitarista.

Mali ste len čosi vyše 20 rokov keď ste nahrali dueto s Tinou Turner It's Only Love. Ako si spomínate na toto obdobie?
Mal som vtedy 24 rokov. Vždy som bol jej fanúšik. Chodieval som na jej vystúpenia do klubov, kde ju sledovali najmä gay muži. Tí ju zbožňovali a uctievali. Chcel som si s ňou zaspievať, ale absolútne som nevedel, ako na to. Až raz mi jeden kamarát povedal, že produkuje jej album, tak som jej tú pieseň poslal a ona ju chcela spraviť. Budem jej navždy vďačný, lebo potom ma zobrala na turné a vďaka tomu sa mi podarilo preraziť v Európe. Moje vtedajšie vydavateľstvo to totiž vtedy už vzdalo a nepropagovalo môj album. A to turné všetko zmenilo.

Vaše piesne ako (Everything I Do) I Do It for You, All for Love a ďalšie zneli v úspešných hollywoodskych filmoch. Môže dobre zvolená pieseň pomôcť úspechu filmu a naopak?
Kedysi to tak bývalo, dnes si tým už nie som taký istý. Veci sa zmenili a nefungujú rovnako ako predtým.

V repertoári máte množstvo notoricky známych hitov. Aký je to pocit prísť prakticky kamkoľvek na svete a byť si istý, že ľudia budú poznať vaše piesne?
Svet je dnes malý a hudba je dostupnejšia ako kedykoľvek predtým. Ľudia sťahujú a zdieľajú miliardy pesničiek. No je hanba, že tí, ktorým patria, za ne už nedostanú zaplatené.

Od vydania vášho prvého albumu uplynulo už viac ako 30 rokov. Odhadovali ste, že vám hudobná kariéra vydrží tak dlho, keď ste s ňou začínali?
Som za to vďačný, je to ako splnený sen. S mojím gitaristom Keithom, ktorý je so mnou po celý ten čas, často spolu sedávame, neveriacky krútime hlavou a žasneme.

Bryan Adams – zahrá už budúci týždeň v Bratislave. Kanadský spevák a hudobník v sobotu 28. júla ponúkne so svojou kapelou v Aegon Aréne bratislavského NTC svoje najväčšie hity a pridá aj prekvapenie. Krátko pred vystúpením sa Kanaďan stretne s desiatkou šťastných Slovákov, ktorí stretnutie s idolom získali v súťaži. Bryan Adams organizuje takzvaný Meet & Greet vždy tak, že bezprostredne po ňom vybehne rovno na pódium a odštartuje koncert.

2 debata chyba