Dve miesta a veľa farieb džezu

Ani fanúšikovia džezu nemusia v čase letných hudobných festivalov zostávať doma pri svojich prehrávačoch. V týchto dňoch si dokonca môžu vyberať, kam za muzikou vycestujú.

20.07.2012 13:34
Anna Lauvergnac foto Foto:
Talianska speváčka Anna Lauvergnac v sprievode slovenského súboru Nothing But Swing Trio otvorí dnes večer Open Jazz Fest na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom.
debata

Na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom sa totiž dnes začína Open Jazz Fest a v Liptove štartuje Mikulášsky jazzový festival.

Osem džezových formácií počas dvoch dní, taký je program koncertov na Zelenej vode. Nebude to práve najdlhší festival, ale zato má byť hudobne pestrý. „Pri vytváraní programu nám išlo o rozmanitosť, aby sme návštevníkom priblížili džez v celej jeho farebnej škále. A zároveň sme ho chceli demýtizovať, že nie je len pre edukované publikum,“ uviedol pre Pravdu umelecký riaditeľ Open Jazz Festu Marian Pavlovič.

„Čo sa týka rozmanitosti, obsiahli sme napríklad etnoprvky, z ktorých môže džez čerpať, cez džezrock, fusion, ktorý predstavuje bubeník Billy Cobham, až po takzvanú novú hudbu, ktorú zastupuje rakúsky klavirista a perkusionista David Helbock,“ dodal Pavlovič.

Organizátori navyše dbali na zastúpenie kvalitných slovenských interpretov. Na festivale vystúpia aj v kombináciách so zahraničnými kolegami, keďže David Kollar Trio spoluvytvárajú dvaja maďarskí hudobníci a taliansku speváčku Annu Lauvergnac bude sprevádzať slovenská formácia Nothing But Swing Trio. Spomínaná Lauvergnac pritom dnes večer celý festival otvorí.

„Táto výnimočná speváčka bola viac ako desať rokov sólistkou jedného z najlepších európskych bigbandov The Vienna Art Orchestra. Lauvergnac už pochodila kus sveta, viedla rôzne workshopy od Európy až po Thajsko a formovali ju veľké osobnosti ako klavirista Fritz Pauer alebo jej bývalý pedagóg v Grazi Howard Curtis,“ objasnil Pavlovič.

„Je to presne to, čo sme na úvod festivalu hľadali. Sám som operný spevák a myslím si, že pre príležitostného poslucháča je najlepším premostením do džezového žánru ľudský hlas, nie hudobný nástroj. A teším sa, že zajtra budeme mať na festivale jedného z najlepších džezových improvizátorov – Marka Balatu z Poľska,“ uzavrel umelecký riaditeľ Open Jazz Festu, ktorý sa bude konať dnes a zajtra.

Až do nedele bude trvať ďalší festival, ktorý sa začína dnes v Liptovskom Mikuláši. Vo dvore tamojšej reštaurácie Allimentum štartuje Mikulášsky jazzový festival, ktorý uvedie koncerty deviatich formácií. Na úvod sa predstaví slovenská skupina Jazz & More, ktorú vystriedajú českí a poľskí hudobníci. Vlastne nielen, pretože poľské trio Borysa Janczarského vystúpi so špeciálnym hosťom – bubeníkom Stephenom McCravenom, ktorý pochádza z Ameriky.

Poliaci budú zastúpení i v zajtrajšom programe, keď zahrá uznávaný mladý klavirista Pawel Kaczmarczyk so svojím súborom Audiofeeling Band. A so svojimi skupinami vkročia na pódium aj saxofonista Erik Rothenstein a speváčka Miriam Bayle, obaja pôvodom zo Slovenska. Záverečný deň festivalu má byť čisto v „domácej“ réžii, takže nedeľa bude patriť formáciám Talent Transport, Kubo Ursiny & Provisorium a Marián Čekovský band.

Organizátori Mikulášskeho jazzového festivalu pritom tvrdia niečo podobné, ako ich kolegovia z Open Jazz Festu. Ich cieľom je priniesť kvalitný džez vo všetkých jeho formách nielen hudobným znalcom a fanúšikom žánru, ale aj laikom.

debata chyba