Na Pocte slobode zaznejú aj hity ELO

Keď pred niekoľkými rokmi znel na hrade Devín prvý zo série koncertov nazvaných Pocta slobode, jeho organizátori ešte celkom jednoznačne nevedeli povedať, či ide o jednorazové podujatie, alebo o začiatok novej tradície. Teraz je to už jasné. V sobotu sa Pocta slobode odohrá na Devíne už po štvrtýkrát a opäť privíta meno, ktoré má vo svete hudby cveng. Hoci v tej naozaj pôvodnej zostave už nevystupuje. Na Devíne v sobotu zaznejú hity formácie Electric Light Orchestra (ELO).

16.08.2012 12:00
Radim Hladík so svojou kapelou Blue Effect... Foto:
Z Česka príde na Poctu slobode slávny gitarista Radim Hladík so svojou skupinou Blue Effect.
debata

Ako uvádzajú hudobné encyklopédie, ELO spoluzakladal gitarista Jeff Lynne aj preto, aby naplnil svoju víziu kapely, v ktorej sa budú spájať prvky popu, rocku a klasiky. Toto spojenie prinieslo skupine úspech. Kritika kapele občas vyčítala určitú podliezavosť, u poslucháčov však bodovala a jej hity ako Hold On Tight, Last Train To London, Mr. Blue Sky, Don't Bring Me Down, Livin' Thing či Telephone Line sú dnes klasikami.

Britská skupina Electric Light Orchestra začala svoje pôsobenie v sedemdesiatych rokoch a fungovala až do roku 1983. V 90. rokoch skupina obnovila svoju činnosť a už bez Jeffa Lynna fungovala ako ELO part 2. Začiatkom nového tisícročia sa skupina musela premenovať – odišiel z nej totiž bubeník Ben Bevan, ktorý svoje práva na názov predal Lynnovi. Vo formácii, z ktorej sa tak stal iba The Orchestra, sú z pôvodných členov, ktorí s ELO hrávali v 70. rokoch, Mik Kaminski a Louis Clark.

Kaminského, ktorý v kapele viedol sláčikovú sekciu, si skupina našla cez inzerát v magazíne Melody Maker. „A z ničoho nič som sedel v lietadle a prvýkrát v živote som letel – do Ameriky,“ zaspomínal si Kaminsky v rozhovore pre Littlehampton Gazzete. Práve v Amerike slávili ELO spočiatku väčší úspech než doma. Klávesista Louis Clark, druhý z pôvodnej zostavy ELO, ktorý príde do Bratislavy, sa stará aj o aranžmány a je tiež dirigentom. Dirigoval aj sláčikovú sekciu na soundtracku k muzikálu Xanadu – áno aj v ňom znie hudba ELO a titulná pieseň Xanadu by spolu s ďalšími veľkými hitmi nemala chýbať ani na koncerte v Bratislave, kde so skupinou vystúpia aj Eric Troyer, Phil Bates, Gordon Townsend a Glen Burtnik.

Prvý koncert s názvom Pocta slobode bol na Devíne pred tromi rokmi, keď si Česi a Slováci pripomínali 20. výročie pádu železnej opony. Jeho hviezdou bol bývalý spevák skupiny Yes Jon Anderson. „To, že koncert dopadol mimoriadne dobre a úspešne, nás viedlo k tomu, že bolo by dobré založiť tradíciu koncertov. Chceme, aby na nich významní slovenskí aj českí interpreti účinkovali spolu s významnými svetovými interpretmi, ktorí majú vzťah k pojmu pocta slobode a nejakým spôsobom sa slobode venujú,“ povedal vtedy za organizátorov Ladislav Snopko. Domáca hudba zaznie na Devíne aj tento rok. Pocta slobode sa začne zhruba o 18. h koncertom slovenskej formácie Peci Uherčík Rock & Roll Gang. Po nej vystúpi český kráľ elektrickej gitary Radim Hladík so svojou skupinou Blue Effect.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba