Ian Anderson predstaví pokračovanie kultového albumu

Keď Ian Anderson v roku 1972 skladal pre skupinu Jethro Tull album Thick as a Brick, myslel ho trochu ako paródiu na progresívny rock. "Tučná tehla" však zmenila smerovanie tohto žánru aj populárnej hudby. Jediná 44-minútová skladba, ktorá tvorí celý album, sa stala kultovou. Po 40 rokoch predstaví pokračovanie slávnej nahrávky aj na Slovensku zoskupenie Jethro Tull's Ian Anderson. V bratislavskom Istropolise zahrá 25. augusta, zastaví sa tam na turné Thick As A Brick Special Tour 2012.

19.08.2012 09:00
Ian Anderson vystúpi v bratislavskom... Foto:
Ian Anderson vystúpi v bratislavskom Istropolise 25. augusta v rámci turné Thick As A Brick Special Tour 2012.
debata (1)

Koncepčný album, ktorý vyšiel pred 40 rokmi, rozpráva fiktívny príbeh osemročného Geralda Bostocka, ktorému komisia literárnej súťaže, vysielanej na BBC, odobrala prvú cenu a veľkú finančnú odmenu, pretože vraj vo svojej poéme Tučný ako tehla, používal vulgárne výrazy a temnými víziami ohrozoval deti, boha a krajinu. Album z roku 2012 prináša 13 skladieb, ale všetky hovoria o živote teraz päťdesiatnika Geralda.

Hudobník, preslávený tým, že do rocku voviedol priečnu flautu, skromne odkazuje, že na turné ide Ian Anderson zo skupiny Jethro Tull. Aj teraz má okolo seba vynikajúcich muzikantov, hoci zo zakladajúcej zostavy z roku 1967 v skupine zostal jediný. Okrem neho je stabilným členom rockovej formácie aj gitarista Martin Barre, ktorý figuruje už na nahrávke Stand Up z roku 1969. Skupina za 45 rokov existencie nahrala takmer tri desiatky albumov a vystriedalo sa v nej vyše 20 muzikantov.

Šesťdesiatšty­riročný škótsky muzikant so skupinou, ktorú okrem spomínaného Barra tvoria klávesák a akordeonista John O'Hara, basgitarista David Goodier, gitarista Florian Opahle a Scott Hammond za bicími a perkusiami, vyštartovala na turné s unikátnym projektom. Tak si aj diváci v Bratislave môžu vypočuť celú pôvodnú nahrávku Thick as a Brick aj všetkých 13 skladieb z čerstvého albumu. Výkony hudobníkov podporí teatrálna multimediálna šou a kapela sľubuje aj niečo navyše. Z recenzií na nový album je zrejmé, že obstojí sám za seba, poslucháč vôbec nemusí mať rád pôvodnú Thick as a Brick, dokonca ju nemusí ani poznať.

Ian Anderson spolu s Jethro Tull, ale aj sólovo vytvoril veľa jedinečných a úspešných piesní a albumov. Čaká sa teda, že počuť pokračovanie známej Thick as a Brick naživo bude neopakovateľný umelecký zážitok.

V rámci turné, ktoré sa začalo 14. apríla a bude pokračovať až do 18. novembra, sa formácia okrem Slovenska ukáže aj vo Veľkej Británii, v Nemecku, vo Švajčiarsku, v Taliansku, na Islande, v Česku, Rakúsku, vo Francúzsku, v Nórsku, Maďarsku, Belgicku, Izraeli a v USA.

1 debata chyba