Prídu The Cranberries aj diva Chaka Khan

Čo majú spoločné írska rocková skupina The Cranberries a americká funková kráľovná Chaka Khan? Nielen výnimočné hlasy speváčok či to, že majú za sebou milióny predaných albumov a úspešnú celosvetovú hudobnú kariéru, ale tiež, že obe prídu onedlho na Slovensko.

04.10.2012 14:00
38 cranberries 5x The Cranberries Foto:
Írska skupina The Cranberries zahrá v Bratislave v sobotu 13. októbra.
debata

Desaťnásobná držiteľka ceny Grammy Chaka Khan vystúpi v bratislavskej Hant Aréne (ŠH Pasienky) už v stredu 10. októbra. Chaka Khan je na scéne už takmer štyri desaťročia. Svoju prvú skupinu založila spoločne so sestrou už ako jedenásťročná. Prvé úspechy začali prichádzať v sedemdesiatych rokoch s chicagskou skupinou Rufus. „Mal som pocit, akoby som počul novú Arethu Franklin alebo akoby sa na zem vrátil Ježiš,“ opísal podľa speváčkinej stránky prvé stretnutie s kapelou producent Bob Monaco, ktorý spolupracoval napríklad aj s Tinou Turner. S kapelou Rufus nahrala Chaka Khan piesne ako Any Love, Sweet Thing či Ain't Nobody.

S harmonikou Stevieho Wondera
Súbežne s pôsobením v skupine rozbehla speváčka koncom 70. rokov aj sólovú kariéru. Medzi jej prvé sólové úspechy patrila skladba I'm Every Women, s ktorou neskôr slávila veľké úspechy aj Whitney Houston. Naopak, pesnička I Feel For You, ktorú Prince pôvodne zaradil na svoj debutový album, slávila najväčšie úspechy vo verzii Chaka Khan, v ktorej si na harmoniku zahral Stevie Wonder. V osemdesiatych rokoch získala speváčka nielen štyri nominácie na American Music Award, ale tiež štyri ceny Grammy. Zatiaľ posledné dve Grammy jej udelili pred štyrmi rokmi vďaka albumu Funk This a pesničke Disrespectful, ktorú naspievala spoločne s Mary J. Blige.

Bratislavský koncert Chaka Khan bude súčasťou One Day Jazz Festival, na ktorom vystúpia aj kapela Funk Unit s lídrom Martinom Valihorom, Anita Soul, Svetlana Rymarenko, King Ivan (Vereš), DJ David zo Senca a tiež tanečníci Lady Mel a Johnny Perfekto. Začiatok akcie je naplánovaný na 19. h.

Okupovali rádiá
Oslňujúcu kariéru má za sebou aj írska skupina The Cranberries, ktorá sa na scéne objavila koncom 80. rokov. Kapela zaujala už debutovým albumom s hitmi Dreams či Linger, jeho úspech však mnohonásobne prekročili nasledujúcou platňou No Need To Argue (1994), z ktorej sa dodnes podľa Wikipedie predalo okolo 17 miliónov kusov a piesne z nej ako Ode To My Family, Zombie či Dreaming My Dreams kraľovali rádiám aj na Slovensku. Hity (Salvation, Free tod Decide) nechýbali ani na tretej platni s charakteristickým hlasom speváčky Dolores O'Riordan a v rokoch 1999 a 2001 skupina vydala ďalšie dva albumy. Potom sa však kapela odmlčala a dala si prestávku. S novým albumom Roses sa vrátila až začiatkom tohto roka.

Skupina The Cranberries sa v Bratislave mala predstaviť ešte koncom júna na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Termín aj miesto koncertu sa však zmenili. „Z osobných dôvodov, ktoré by som nerada špecifikovala, vyplynulo, že toto leto nie je pre mňa najvhodnejším časom, aby som sa vydala na cesty. Ospravedlňujem sa fanúšikom a sľubujem, že s Cranberries sa vrátime v najlepšej forme na koncertoch v presunutých termínoch,“ vyhlásila vtedy Dolores O'Riordan.

Zaspieva aj Knechtová
Nový termín koncertu je sobota 13. októbra a skupina zaspieva v bratislavskej Inchebe. V úlohe predskokana sa predstaví Katka Knechtová. „Keď asi pred dvanástimi rokmi vystupovali Cranberries v Prahe, chceli sme, ešte ako Peha, pred nimi hrať. Vtedy však nechceli kapelu, v ktorej je speváčka,“ zaspomínala si Knechtová. „Teraz nás oslovila agentúra, išli sme na stretnutie a nakoniec sme sa dozvedeli, že to celé musí ešte schváliť manažment kapely. Tak som si vravela, že to opäť nevyjde, ale Cranberries kývli, tak sa teším. Hoci bolo obdobie, keď nás stále prirovnávali ku Cranberries a mňa k Dolores, takže istý čas som mala voči tejto kapele averziu, a preto som túto skupinu v období ich najväčšej slávy nepočúvala. Až neskôr som sa k ich hudbe vrátila a ich prvé albumy sa mi veľmi páčia,“ dodala.

Začiatok koncertu je naplánovaný na 19. h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba