Novú kapelu a nový program predstaví na turné Andrej Šeban

Mnohostranne zameraný gitarista, jeden z najuznávanejších džezových, rockových či bluesových inštrumentalistov a skladateľov na Slovensku, Andrej Šeban, vyráža vo štvrtok 8. novembra na turné. V dvanástich slovenských mestách sa ako Andrej Šeban Band predstaví s novou kapelou.

07.11.2012 16:00
Andrej Šeban Foto:
Andrej Šeban
debata

Mladá krv
„Podarilo sa mi nájsť ľudí, ktorí majú dostatok času a chuť so mnou pracovať,“ vysvetľuje Šeban dôvody na novú spoluprácu. Skupinu vymenil po ôsmich rokoch. Na pódiu sa s ním teraz predstavia mladí muzikanti, tí však nášmu hudobnému svetu tiež nie sú úplne neznámi. Daniel Špiner, ktorý hrá na klávesových nástrojoch, vystupoval napríklad v kapele Kataríny Koščovej či The Illusion Trio, v ôsmich formáciách sa predstavil basgitarista Peter Rusnák, medzi inými napríklad tiež v Free Inna Cage alebo Quasimodo. Najmladší, len 20-ročný, konzervatorista Michal Fedor, ktorého v skupine Andreja Šebana nájdete za bicími, vystúpil už s takými menami ako Oskar Rózsa, Anita Soul aj so zahraničnými interpretmi Paulom Shapirom (USA) či Frankom Londonom (USA).

Andrej Šeban si túto trojicu k sebe nezvolil náhodne. „Chodil som na koncerty rôznych kapiel a vyberal si. Páčilo sa mi, ako hrajú a po rozhovore s nimi a postupnom oťukávaní som vedel, že som sa rozhodol správne,“ dodáva.

Staré skladby v novom kabáte
Ostatný album Andreja Šebana s názvom Časozber vyšiel už na jeseň minulého roka, skladby z neho, ako aj iných Šebanových počinov, napríklad z uznávaného Bezvetria, však vďaka novej zostave a chystanému turné odznejú v inej podobe. „Piesne budú mať nové aranžérske kabáty. Často sú prerobené na nepoznanie. Predstavíme tiež úplne novú tvorbu a inštrumentálne skladby, pričom do programu zahrnieme aj veľa improvizácie.“

Okrem piesní sa návštevníci koncertov dočkajú aj recitálov, Andrej Šeban do vystúpenia zahrnie napríklad vlastné príbehy zo života hudobníka. Muzikant, ktorý získal päť cien Hudobnej akadémie a spolupracoval s osobnosťami ako Dežo Ursiny, Peter Lipa či Richard Müller, má bez pochýb čo publiku povedať. „Koncept je pripravený tak, že to bude veľká zábava,“ sľubuje.

Na ďalšie CD gitaristu a skladateľa si budeme musieť ešte chvíľu počkať. Aj keď skupina po častých skúškach v štúdiu nejaký materiál už nahrala, Andrej Šeban jeho vydanie vidí až v priebehu budúceho roku. Z koncertov však vznikne záznam a ten by sa mal postupne zostrihať a zverejniť vo forme albumu.

Andrej Šeban a jeho nová skupina začínajú zajtra v trnavskom kine Hviezda. Ďalej sa predstavia v jedenástich slovenských mestách a na záver tiež v Prahe. Viac informácií o turné nájdete na stránke www.turne2012.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba