Jiřina Bohdalová je stále plná energie, hovorí režisér Jiří Strach

Určite poznáte vianočnú rozprávku Anjel pána. Režíroval ju Jiří Strach, okrem iných dobrých filmov ako láskavé Vrásky z lásky s Jiřinou Bohdalovou a Radoslavom Brzobohatým. Druhým pólom v jeho tvorbe sú filmy a seriály plné napätia, aj s kriminálnou zápletkou, ako Labyrint či Klec. Na Slovensku a v Čechách práve nakrúca nový mysteriózny seriál Lovec.

13.04.2024 07:00
debata
Režisér Jiří Strach o filmovaní s Jiřinou Bohdalovou
Video
Natočili spolu viacero filmov, teraz režisér chystá horor s Pavlom Křížom / Zdroj: TV Pravda

Pán režisér, vaše meno je Strach a teraz nakrúcate horor. Budú sa diváci báť?

To je princíp hororu a ja dúfam, že sa báť budú. Už s tým mám skúsenosti, pre Českú televíziu som už natočil trojdielne minisérie Ztracená brána a Ďáblova lest aj trikrát sedem častí pomerne úspešného seriálu Labyrint, ktorý sa odohráva v mysterióznych vodách. Baví ma, keď v internetovej diskusii k týmto snímkam ľudia píšu, že si museli nechať zasvietené v chodbe, aby vôbec zaspali.

Najznámejšia je však vaša rozprávka Anjel Pána, nie je to odklon od žánru k žánru?

To ma práve baví. Nechcel by som celý život natáčať iba rozprávky alebo iba mysteriózne horory či sociálne drámy. Skáčem si cez potok z kameňa na kameň sem a tam a ani chvíľu sa nenudím. Sám sebe v mnohých žánroch dokazujem, že viem režírovať. Prineste mi dobrý scenár na science-fiction, natočím peknú science-fiction.

Jiřina Bohdalová natočila s režisérom Jiřím... Foto: foto CNC: Marek Patek / CNC / Profimedia
Jiřina Bohdalová Jiří Strach Jiřina Bohdalová natočila s režisérom Jiřím Strachom film Vrásky z lásky, v ktorom hrala so svojím bývalým manželom Radoslavom Brzobotatým, v napínavom trilleri Klec hrala s Kryštofom Hádkom a najnovšie účinkuje v novom televíznom filme Svatá.

V pripravovanom seriáli Lovec účinkuje v hlavnej postave Pavel Kříž, prečo ste si vybrali práve jeho?

Poznáme sa už dlho, asi tridsať rokov, hral asi v desiatich alebo dvanástich mojich filmoch – sám to už neviem spočítať. Sme kamaráti, máme sa radi a na ťažké natáčanie a náročnú postavu som potreboval niekoho, na koho sa môžem absolútne spoľahnúť – herecky aj ľudsky. A to mi Pavel poskytuje úplne skvele.

Nakrútili ste viacero filmov aj s Jiřinou Bohdalovou, Vrásky z lásky, kde je jej partnerom bývalý manžel Radoslav Brzobohatý, alebo veľmi sugestívny film Klec, kde účinkuje s Kryštofom Hádkom. Nedávno ste spolu nakrúcali nový film Svatá, aký bude?

Natáčali sme v lete. Je to celovečerný film podľa scenára Marka Epsteina. Tento film uvažuje nad pravdou, nad tým, či je pravda absolútnou hodnotou. Či predsa nad pravdou nestojí vyššie láska, pretože veľká láska dokáže odpustiť aj lož. V príbehu panej, ktorá tvrdí, že v 50. rokoch prešla gulagom, dostáva za to odškodné aj vyznamenanie od prezidenta a užíva si popularitu hrdinky, sa postupne ukáže, že to možno nebolo celkom tak, ako hovorí.

Aké je to nakrúcať s Jiřinou Bohdalovou?

Je to úžasné! Tento rok v máji bude mať deväťdesiattri rokov a je to stále tá silná Jiřina Bohdalová, ako ju poznáme, plná energie ako atómová elektráreň. Je neuveriteľná! Ja ako režisér mám pocit, že každý záber, ktorý s ňou natočím, ma nesmierne obohacuje a posúva.

Zrejme ste ju teda nemuseli dlho presviedčať na túto postavu.

Vôbec nie, naopak. Teraz sme dotočili a ona vraví: Dobre, urobili sme vážnu vec, chcelo by to zas nejakú komédiu! Len aby som sa toho ja režisér dožil… Pre mňa je Jiřina Bohdalová zázrak prírody a dôkaz Božej existencie, že stvoril niekoho natoľko talentovaného a láskavého. Mám ju veľmi rád. V živote som nestretol niekoho ešte spravodlivejšieho ako ona.

Najznámejším filmom režiséra Jiřího Stracha... Foto: ČTK / Panek_Tomas_602268378
300709013 Najznámejším filmom režiséra Jiřího Stracha (vpravo) je rozprávka Anděl Páně v hlavnej úlohe s Ivanom Trojanom. ktorú nakrútil pre Českú televíziu.

Natočili ste tiež už viacero filmov aj seriálov s kriminálnou zápletkou, čím vás láka detektívka?

Pre filmára je to vždy lákavá téma, všimnite si, koľko sa nakrúca kriminálok všade vo svete. Mojou špecialitou je primiešať do bežnej detektívky ešte kúsok niečoho nadprirodzeného. Po prvé preto, že tu je diera na trhu, také veci sa nenatáčajú, a tiež si myslím, že je to tak pre diváka ešte napínavejšie. Koľkokrát počujem, že v televízii stále dávajú nejaké vraždy. Sme zahltení zlom už v správach, prečo sa na to dívať ešte v seriáli? Keď však do toho primiešame trocha „mystery“, je to zveličenie a divák vie, že sme v rozprávke pre dospelých. Všetko to zlo a vraždy tak prijme oveľa ľahšie.

Nechcem, aby moje filmy zomreli spolu s vyriešením nejakej témy, ktorá je aktuálna iba momentálne

Dnes je veľký problém s hoaxami a veľa ľudí podlieha konšpiračným teóriám. Nebojíte sa, že pri nakrúcaní mystery žánrov niektorých len utvrdíte v ich mylnom obraze sveta, ktorý je veľmi ďaleko od reality?

Určite sa môžu objaviť niektorí takí jednotlivci, rovnako ako sa niekto môže inšpirovať vrahom z filmu, ale to neznamená, že sa začnú natáčať kriminálky tak, aby nikoho neinšpirovali ku kriminálnym činom. Konšpiračné teórie typu, že Zem je plochá a Američania nikdy nepristáli na Mesiaci, tu boli vždy, nie je to nič nové. Len dnes sme sa na to viac zamerali, lebo v čase globálnej informovanosti nás to viac obklopuje, najmä cez sociálne siete. Keď v 60. rokoch niekde v Texase niekto založil sektu, ani sme o tom nevedeli, dnes sa to dozvieme za pol hodiny. Konšpiračné teórie, ktoré „vládnu svetom“ by som nepreceňoval, spoliehal by som sa na inteligenciu ľudí, ktorí vedia rozlíšiť, čo je a čo nie je pravda. Viac sa desím umelej inteligencie, ktorá bude veľmi nápomocná lživým správam – hoaxom. Bojím sa, že niekde niekto raz dá vyrobiť video, ktoré môže spustiť lokálálny alebo aj väčší konflikt a nenávisť k ľuďom.

To sa už vlastne deje…

Z mesiaca na mesiac je táto „pani“ umelá inteligencia stále šikovnejšia, múdrejšia a rýchlejšia – a kde sa to skončí o dva roky? Ja vyznávam slobodu a nemám rád regulácie, ani s odôvodnením, že to niekoho uráža či dehonestuje, sloboda slova má byť absolútna. Lenže tu nikto nedokáže odhadnúť, kam až to zájde. Umelá inteligencia je pre mňa ako atómová zbraň a tie treba držať pod kontrolou, aby nás to v marazme, v akom žijeme, ešte viac nerozvrátilo.

Môže byť umelá inteligencia raz témou pre váš film?

Neviem, či by to bola veselá téma. Pri závažnejších filmoch sa snažím, aby mali presah viacero generácií, aby fungovali aj o dvadsať rokov alebo aj vždy, ako láska Rómea a Júlie. Nechcem, aby moje filmy zomreli spolu s vyriešením nejakej témy, ktorá je aktuálna iba momentálne.

Stalo sa vám niekedy, že vaše filmy dakoho urazili alebo vyvolali hnev či odmietnutie?

Nie som typ konfliktného človeka, takže nemyslím, že by niekoho mohli moje filmy uraziť. Skôr vyvolávam rozruch mojimi názormi na genderovú ideológiu, keď ich publikujú v rozhovoroch. Som veriaci človek a myslím si, že existuje muž a žena, a nie dvadsaťsedem rôznych pohlaví. Keď to poviem nahlas, okamžite ma chcú zadupať do zeme. Pohybujem sa viac v tradičných a konzervatívnych vodách a myslím, že naša civilizácia, ktorá vyrástla na anticko-židovsko-kresťanskom základe funguje podľa noriem ako Desatoro. Nevydáš krivého svedectva – to je predsa Boží zákaz všetkých hoaxov. Keď zahodíme všetko, na čom civilizácia stála dvetisíc a viac rokov, čo nám zostane? Obávam sa, že smerujeme k civilizačnej samovražde, ale nechcem byť falošným prorokom.

Myslím, že vždy sa jedno hovorilo a iné konalo.

Áno, aj to je pravda.

Jiří Strach

Narodil sa 29. 9. 1973 v Prahe. Začínal ako detský herec, vyštudoval réžiu pražskej FAMU. Dostával herecké ponuky, divákom je známy najmä z rozprávky Lotrando a Zubejda či zo seriálu Bylo nás pět, hral aj v legendárnom filme Smrt krásných srnců (1986; r. Karel Kachyňa), rozhodol sa však pre réžiu. Ešte ako študent natočil pre ČT svoj prvý celovečerný „absolventský film“ Svědectví. Pre ČT režíroval filmy a inscenácie podľa literárnych predlôh ako Genij vlasti, Na zámku, Vyvraždění rodiny Greenů, Santiniho jazyk, pôvodné námety Vůně vanilky, Povodeň, Tři životy, Operace Silver A, BrainStorm, rozprávky Probuzená skála, O dívce, která šlápla na chléb. Najznámejšia je jeho vianočná rozprávka Anděl Páně (2005) a Anděl Páně 2. Po rozprávkovom úspechu uviedol do kín horkú komédiu Vrásky z lásky s Jiřinou Bohdalovou a Radoslavom Brzobohatým (2012). Pre ČT natočil minisérie Ďáblova lest (2009), Ztracená brána (2012), Labyrint (2015, 2017).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Strach