Zomrel hitmaker Frank Farian, ktorý napísal hity Boney M ako Rasputin či Daddy Cool

Vo veku 82 rokov zomrel uznávaný nemecký skladateľ a hudobný producent Frank Farian, ktorý desaťročia formoval zvuk pop-music svojej krajiny. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

23.01.2024 16:25
Frank Farian, úmrtie Foto:
WA 57 Berlín - Na archívnej snímke z 11. februára 2009 nemecký skladateľ a hudobný producent Frank Farian sa usmieva v Berlíne. Vo veku 82 rokov zomrel uznávaný nemecký skladateľ a hudobný producent Frank Farian, ktorý desaťročia formoval zvuk pop-music svojej krajiny.
debata (1)

Farian skonal v americkom meste Miami, kde žil. Príčinu jeho úmrtia bezprostredne nezverejnili. V prvej polovici 70. rokov vytvoril vokálnu skupinu Boney M., špecializujúcu sa na disco a funk. Napísal väčšinu jej hitov, medzi ktoré patria „Daddy Cool“, „Ma Baker“, „Rasputin“, „Gotta Go Home“ či „Hooray! Hooray! It's a Holi-Holiday“.

V druhej polovici 80. rokov stál za R&B projektom Milli Vanilli, s ktorým tiež dosiahol medzinárodný úspech. Je autorom piesní ako „Girl I'm Gonna Miss You“ alebo „Keep On Running“.

Povesť dua, ktoré získalo cenu Grammy, poznačil škandál, keď sa zistilo, že hlasy oboch protagonistov patria iným spevákom. V 90. rokoch Farian vytvoril eurodanceové skupiny La Bouche alebo No Mercy. Sám začínal ako sólový spevák, na konte má päť štúdiových albumov a množstvo singlov.

Frank Farian, vlastným menom Franz Reuther, v jednom zo svojich rozhovorov uviedol, že tajomstvo jeho úspechu je nerozlúštiteľné. „Vždy ide o ingrediencie. Môžete si povedať, že budete hudobníkom, ale veľa z toho je o šťastí. Úspech sa nedá naplánovať,“ vyhlásil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #úmrtie #Frank Farian