Vo veku 75 rokov zomrel publicista a textár Peter Brhlovič. Písal texty pre Evu Kostolányiovú, Marcelu Laiferovú, Dušana Grúňa

Vo veku 75 rokov zomrel vo štvrtok (1. 2.) publicista, novinár a textár populárnych pesničiek Peter Brhlovič. Bol napríklad výrazným spolupracovníkom Evy Kostolányiovej, Marcely Laiferovej, Mariky Škultétyovej a Dušana Grúňa. TASR o tom informoval redaktor publicistiky RTVS Martin Jurčo.

03.02.2024 16:35
debata

Posledná rozlúčka s Petrom Brhlovičom bude v stredu (7. 2.) o 14.00 h v obradnej sieni Pieta na Čučoriedkovej ulici v Bratislave.

Jurčo tiež informoval, že Rozhlas a televízia Slovenska – Rádio Regina uvedie 9. februára v relácii Na koncert s Reginou o 23.00 h zostrihy rozhlasových rozhovorov s textárom a pesničky z jeho dielne.

„Brhlovič bol autorom textov pesničiek azda pre všetkých významnejších spevákov populárnej hudby v 70. rokoch,“ uviedol Jurčo. Na Bratislavskej lýre sa ako autor prvýkrát predstavil v roku 1972 s pesničkou Zmysel nemých slov (duet Evy Kostolányiovej a Ľuboša Novotného), ktorá získala druhé miesto v diváckej ankete lýrových piesní.

Od roku 1976 sa ako autor textov výrazne uplatnil v spojení s Pavlom Zajáčkom a jeho skupinou Za-ja-ce. Jeho piesne často zneli aj na dobových regionálnych pesničkových festivaloch a objavovali sa aj na profilových platniach spevákov sólistov. Bol napríklad výrazným spolupracovníkom Evy Kostolányiovej, Marcely Laiferovej, Mariky Škultétyovej a Dušana Grúňa.

Popri práci textára sa Brhlovič intenzívne venoval aj novinárskej práci v kultúrnej rubrike denníka Smena. Písal najmä o pesničkových festivaloch (najmä Bratislavskej lýre), často bol členom rôznych porôt hudobných festivalov.

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Bratislavská lýra