Robbie Williams: Vlasy rednú, testosterón ma opustil, vraví čerstvý päťdesiatnik

Britský spevák Robbie Williams naskočil do sveta šoubiznisu na začiatku 90. rokov ako člen chlapčenskej kapely Take That, no viac než hudobnými výkonmi vtedy budil pozornosť žartmi a alkoholovými eskapádami. Nakoniec sa však práve on stal najvýraznejšou osobnosťou popovej päťky. Williams, ktorý sa narodil 13. februára 1973, dnes patrí k veľkým hviezdam európskej scény.

13.02.2024 10:00
Robbie Williams Foto: ,
Spevák Robbie Williams na premiére filmu Killers of the Flower Moon.
debata

„Vlasy rednú, testosterón ma opustil, serotonín tu naozaj nie je a dopamín sa rozlúčil už dávno. Vyčerpal som všetky dobré prírodné látky,“ zdôveril sa Williams, o ktorého živote vlani Netflix nakrútil dokumentárnu sériu. V dokumente sa zveril napríklad so závislosťou od tabletiek na spanie, ktorá mu nabúrala spánkový režim. Svoju daň si vybrali aj nekonečné večierky z 90. rokov a prelomu storočia.

„Dcéra hovorí, že otec je lenivý. Pravdou je, že som jednoducho hotový,“ tvrdil tiež muzikant, ktorý predal viac albumov ako akýkoľvek iný Brit. „Pracovať na dokumente o sebe bolo ako sledovať vlastnú búračku v spomalenom zábere, postavil som sa ale vlastnej traume,“ opísal Robbie Williams nakrúcanie dokumentu, v ktorom pred kamerou komentuje svoje staršie videozáznamy z uplynulých viac ako troch desaťročí. Od príchodu do Take That v 16 rokoch, cez hádky a rozpad kapely a prechod k úspešnej sólovej kariére, ale aj boj s drogovou závislosťou. Niet divu, že na niektoré situácie si vôbec nespomenul.

Obdobia plné alkoholu a drog, ktorými si zvyšoval sebavedomie a vinou ktorých však tiež opakovane skončil v liečebni, sú už dávno preč. Rovnako ako povesť presláveného sukničkára, ktorého náručím prešla nejedna slávna speváčka a herečka vrátane členky Spice Girls Mel C alebo hollywoodskej hviezdy Nicole Kidmanovej. Už vyše 15 rokov Williams žije s americkou herečkou Aydou Fieldovou, s ktorou má štyri deti vo veku od štyroch do 11 rokov – dcéry Theodoru a Colette a synov Charltona a Beaua.

Rodák zo stredoanglického mesta Stoke on Trent dobre vie, aká je v jeho brandži dôležitá šou. Umenie pobaviť divákov ovláda dokonale. Aj vďaka tomu jeho turné bývajú vypredané. Len v Amerike, kde už veľa rokov žije, sa Robbiemu stále nedarí tak, ako by si želal. V rodnej Británii pritom dávno patrí medzi najväčšie hviezdy, úspechy slávi aj vo zvyšku Európy alebo v Latinskej Amerike. Len pre Američanov je – aspoň podľa kritikov – príliš anglický, čo sa za oceánom neodpúšťa.

Nech nás Robbie Williams zabaví

Dôkazom o spojení s Anglickom môže byť napríklad Wiliamsova záľuba v ironických vtipoch alebo potreba občas sám seba zhadzovať. A navyše – ani po štyridsiatke Robbie neopustil osvedčený imidž rebelujúceho chlapca. Aj preto nemohol nikto iný začať veľkolepú šou k 60. výročiu panovania Alžbety II. v júni 2012 lepšie ako Robbie Williams. Zvolil pre tú príležitosť nadmieru vhodný hit Let Me Entertain You (Nechajte ma, nech vás bavím).

Najznámejšie hity Robbieho Williamsa

Angels

Candy

Rock DJ

Love My Life

Somethin' Stupid

Let Me Entertain You

Tripping

Feel

Supreme

Eternity

Na jeden „etalón anglickosti“ sa ale Robbiemu Williamsovi dosiahnuť nepodarilo a už asi nepodarí. Pred rokmi sa totiž objavili zvesti, že by sa mohol stať novým Jamesom Bondom. Nakoniec ale zostalo len pri špekuláciách. Populárny spevák sa ale aspoň môže utešovať tým, že tak trochu bondovskú úlohu si skúsil už koncom 90. rokov v klipe k pesničke Millennium, kde nechýba tryskový oblek alebo typické auto agenta 007 značky Aston Martin.

Do minulosti sa ale Robbie Williams vracia nielen vo videoklipoch. Zo sveta popu, v ktorom uspel najmä vďaka o pol generácie staršiemu producentovi a skladateľovi Guyovi Chambersovi, si niekoľkokrát odskočil k swingu. Či už to bol album Swings Both Ways alebo kritikou cenená platňa Swing When You're Winning (2001), z ktorej pochádza napríklad coververzia Sinatrovho hitu Somethin' Stupid. Williams ju naspieval s Kidmanovou, ktorá vtedy podľahla jeho osobnému čaru.

„Zdal som sa jej atraktívny. Nakoniec som už nevedel, čo mám povedať, a tak som na ňu jednoducho skočil,“ povedal Robbie o romániku s pôvabnou Austrálčankou, jednou z jeho mnohých mileniek. „Tri štvrtiny historiek o mojich záletoch sú vymyslené,“ vyhlásil ale raz k správam o milenkách, ku ktorým vraj patrili aj Geri Halliwellová alebo Cameron Diazová. Časom sa ale autor výroku „som zamilovaný do predstavy, že sa nezamilujem“, upokojil.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Robbie Williams #Take That