Úderná hudba, divoké kostýmy a masky. Kapela Kiss je tu už 50 rokov

Jednoduchá a úderná hudba na pomedzí glam rocku a hard rocku, pomaľované tváre, divoké kostýmy a rad výstrelkov boli desiatky rokov poznávacími znakmi americkej rockovej skupiny Kiss. Imidž sa pre "kisákov", ako sa kapele hovorí, stal polovicou úspechu, ich hudba bola súčasne jednou zo zásadných inšpirácií ďalších generácií rockových hudobníkov.

18.02.2024 08:00
Kiss Foto:
Kapela Kiss so svojím nezameniteľným imidžom.
debata (1)

Pred 50 rokmi, 18. februára 1973, vydali Kiss eponymný debutový album, ktorý obsahuje napríklad dodnes populárny hit Cold Gin. Vlani ukončili svoje zatiaľ posledné rozlúčkové turné, čo už v minulosti urobili niekoľkokrát.

Skupina Kiss Čítajte viac Skupina Kiss oznámila posledné termíny koncertov svojho rozlúčkového turné

Skupinu Kiss založili v roku 1972 na troskách newyorskej kapely Wicked Lester bývalý učiteľ Gene Simmons (narodený ako Chaim Witz v židovskej rodine v Izraeli) a židovský študent umenia a gitarista Paul Stanley (vlastným menom Stanley Harvey Eisen). Na inzerát prijali bubeníka Petra Crissa (vlastným menom George Peter John Criscuola), ktorý dovtedy striedal početné brooklynské kapely, a post sólového gitaristu získal extravagantný mladík a ostrieľaný člen gangov z Bronxu Ace Frehley (vlastným menom Paul Daniel Frehley).

Kiss - God Gave Rock ‘n’ Roll To You II

Prvý koncert mali v roku 1973 v kanadskom Edmontone a o rok neskôr skupine vyšiel debutový eponymný album, ktorý nahrali v New Yorku v Bell Sound Studios. Niekoľko mesiacov potom bolo na ich koncertoch možné vidieť to, čo ich dodnes odlišuje od väčšiny súputnikov a čo im tiež prinieslo veľké úspechy. Inšpirovaní spevákmi Alicom Cooperom, Davidom Bowiem a skupinou New York Dolls a Simmonsovými obľúbenými komiksmi, spojili rockovú hudbu s divadelnými a cirkusovými prvkami.

Basgitarista a spevák skupiny Kiss Gene Simmons. Foto: SITA
Gene Simmons Basgitarista a spevák skupiny Kiss Gene Simmons.

Gene prijal podobu upíra, Paul hviezdneho chlapca, Ace mimozemšťana a Peter bol mačkou. K tomu sa neodmysliteľnou súčasťou ich koncertov stali pyrotechnické efekty, gitary všetkých možných tvarov, napríklad sekier a guľometov. Simmons tiež pľul oheň, zvracal umelú krv alebo vyplazoval svoj dlhý jazyk. A pridávali sa aj alkoholové a ďalšie excesy.

Legendárnym sa stalo ich logo s kontroverznými runovými „SS“ v názve kapely, ktoré hrdo nosili na svojich džínsových bundách aj fanúšikovia kapely v bývalom Československu a privolávali tým pozornosť príslušníkov Verejnej bezpečnosti, vtedajšej polície. Vzhľadom na židovský pôvod hlavných protagonistov obviňovania skupiny z podpory nacizmu pôsobilo smiešne.

Megahitom kapely Kissbola skladba I Was Made For Lovin' You.

Väčšinu piesní naspievali aj zložili Simmons a Stanley, pri mikrofóne sa občas vystriedali aj ostatní členovia skupiny. Ešte v roku 1974 vyšla ich druhá platňa Hotter Than Hell, nasledovali albumy Dressed to Kill (1975), Destroyer (1976), Rock and Roll Over (1976) a Love Gun (1977). Najväčšími hitmi tohto obdobia sa stali piesne Rock and Roll All Nite a Do You Love Me? Skutočnou lahôdkou je ich prvý živý dvojalbum Alive!, ktorý je považovaný za určitý medzník vo vydávaní živých nahrávok. Hudobne to bolo asi najlepšie obdobie skupiny. K jej vplyvu sa neskôr priznali napríklad hviezdne skupiny ako Pearl Jam, Soundgarden a tiež Kurt Cobain z Nirvany.

V roku 1978 vydali v ten istý deň pod značkou Kiss dizajnovo rovnako koncipované sólové albumy a o rok neskôr vyšla prelomová platňa Dynasty s hitom I Was Made For Lovin' You, ktorého refrén si fanúšikovia z Česka pospevovali ako „já mám boty z umělý hmoty“. Komerčne úspešný album znamenal príklon k poprocku. Nasledujúci album Unmasked z roku 1980 bol posledným v zakladajúcej zostave kapely.

Najprv skupinu opustil kvôli osobným rozporom a zo zdravotných dôvodov Peter Criss, ktorého za bicími vystriedal Eric Carr s maskou líšky. A na sklonku roku 1982 odišiel pre problémy s alkoholom Frehley. O rok neskôr sa Kiss odmaskovali a potom niekoľkokrát zmenili zostavu. Niekdajšia popularita Kiss sa postupne začínala pomaly vytrácať. Z 80. rokov stojí za zmienku len album Lick It Up (1983) s rovnomenným hi­tom.

Skupina Kiss vystúpila na bratislavských Pasienkoch. Čítajte viac Kiss plánujú nakrútiť film o svojej kariére

Toľko očakávaného znovuzrodenia skupiny sa fanúšikovia dočkali v roku 1996. V tomto roku sa Kiss predstavili prvýkrát aj v Prahe, kam zavítali ešte niekoľkokrát. V staronovej zostave nakrútili album Psycho Circus (1998), na ktorom však mali Frehley a Criss minimálny podiel. Väčšinu sólových gitarových partov obstaral budúci člen skupiny Tommy Thayer a väčšinu bicích nahral štúdiový bubeník Kevin Valentine. V roku 2002 sa pôvodní členovia opäť rozišli.

Doteraz posledný a celkovo dvadsiaty štúdiový album Monster vydali v roku 2012. Okrem Stanleyho a Simmonsa na ňom hral na bicie Eric Singer a na gitaru Tommy Thayer. V tejto zostave zahrali vlani aj v Prahe. Koncert bol súčasťou turné End Of The Road (Koniec cesty), ktoré v roku 2022 označili za svoje posledné – podobne ako už v rokoch 2000 až 2002 turné The Farewell Tour. Od svojho vzniku v roku 1973 skupina Kiss predala viac ako 100 miliónov albumov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kiss