Pulitzerovu cenu má aj román zo Severnej Kórey

Prestížne americké žurnalistické a umelecké ocenenie, Pulitzerova cena, pozná svojich tohtoročných držiteľov.

16.04.2013 17:47
Pulitzerovu cenu za beletriu získal Adam Johnson. Foto: ,
Pulitzerovu cenu za beletriu získal Adam Johnson.
debata

Cenu za beletriu dostal tento rok spisovateľ Adam Johnson za svoj román The Orphan Master's Son (Syn pána sirôt). Jej dej sa odohráva v Severnej Kórei. Porota knihu ocenila ako „nádherne vytvorený román, ktorý čitateľa unáša na dobrodružnú cestu do hlbín totalitárnej Severnej Kórey a do najintímnejších miest ľudského srdca.“ Vlani porotcovia v tejto kategórii víťaza nenašli a prvý raz po 35 rokoch cenu neudelili.

Adam Johnson, ktorý prednáša kreatívne písanie na Stanfordskej univerzite, Severnú Kóreu niekoľkokrát navštívil. „Chcel som priniesť obraz o tom, aké to je byť obyčajným človekom v Severnej Kórei. Pre jej občanov je nelegálne komunikovať s cudzincami, takže jediný spôsob, ako som naozaj mohol spoznať týchto ľudí bolo prostredníctvom mojej predstavivosti,“ citoval Johnsona portál BBC. Hrdinom Johnsonovej knihy je chlapec, ktorý vyrastá bez matky v sirotinci, ktorý vedie jeho otec.

Cenu za poéziu získala Sharon Oldsová so zbierkou Stag's Leap (Jelení skok). V kategórii drámy zvíťazil herec a dramatik Ayad Akhtar s hrou Disgraced (Zneuctenie). Jej hrdinom je právnik, ktorý dlho skrýva svoje pakistanské moslimské korene. „Naozaj som chcel napísať hru, ktorá by pre súčasného diváka mala legitímne tragický rozmer,“ povedal Akhtar pre denník Washington Post z Londýna, kde hru v súčasnosti skúšajú.

Pulitzerovu cenu za najlepšiu biografiu udelili Tomovi Reissovi za životopis prvého černošského generála v histórii Francúzska Thomasa-Alexandra Dumasa. Za hudbu ocenili huslistku a speváčku Caroline Shaw a jej dielo Partita pre 8 hlasov.

Hlavnú novinársku Pulitzerovu cenu získal floridský denník Sun Sentinel za sériu článkov o policajtoch, ktorí odhalili bezohľadné správanie policajtov. Denník The New York Times získal štyri ceny.

Pulitzerovu cenu udeľujú od roku 1917. Jej zakladateľom je americký novinár maďarského pôvodu Joseph Pulitzer. Víťaz hlavnej kategórie získava zlatú medailu, víťazi v ďalších dvadsiatich kategóriách dostávajú finančnú prémiu 10-tisíc dolárov. Cenu udeľuje Kolumbijská univerzita a o víťazoch rozhodujú odborné poroty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba