Zomrel popredný poľský dramatik a básnik Tadeusz Róžewicz

Vo veku 92 rokov zomrel jeden z najvýznamnejších poľských literátov súčasnosti Tadeusz Róžewicz. Dramatik a básnik, ktorého tvorbu zásadne ovplyvnila druhá svetová vojna, v posledných rokoch bojoval s vážnou chorobou.

24.04.2014 16:32
Rozewicz cropped Foto:
Tadeusz Róžewicz
debata

Podľahol jej vo štvrtok vo Vroclave, informovala agentúra PAP.

Počiatky Róžewiczovej tvorby siahajú síce až do medzivojnového obdobia, no do širšieho povedomia sa dostal až po druhej svetovej vojne, v ktorej mu zahynul starší brat Janusz. S vojnovou tragédiou sa vo svojich dielach vyrovnával od začiatku a existenciálny pohľad na svet spojený s prísnym moralizmom ho čoskoro dostal medzi elitných autorov. Jeho prvá básnická zbierka Nepokoj bola v roku 1947 rodiacou sa komunistickou spoločnosťou pre malé nadšenie z budovania socializmu prijatá chladne, po ďalších zbierkach si od režimu dokonca vyslúžil odsúdenie ako „ideológ imperializmu“.

V šesťdesiatych rokoch sa začal čoraz viac orientovať na dramatickú tvorbu a jeho hry s nádychom absurdity si získali celosvetové uznanie. Medzi najúspešnejšie a dodnes hrané diela patrí napríklad jeho dramatický debut z roku 1961 Kartotéka, ale aj Biele manželstvo, Do piesku či dielo inšpirované osudmi Franza Kafku Pasca.

Róžewicz patril k silnej generácii povojnových autorov, ako boli Czeslaw Milosz či Wislawa Szymborská. Podľa mienky poľských kritikov bolo súputníctvo s týmito dvoma laureátmi Nobelovej ceny preňho nešťastné, pretože inak by bol najväčším poľským kandidátom na prestížne ocenenie Róžewicz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #dramatik #Tadeusz Róžewicz