Dave Eggers: Hologram pre kráľa

Jeden z najvplyvnejších amerických autorov súčasnosti prináša vtipný a zároveň napínavý príbeh rozvedeného päťdesiatnika, ktorého podnik skrachoval v dôsledku americkej ekonomickej krízy. Z dlhov sa chce vyhrabať vďaka lukratívnej zákazke v prosperujúcej a peniazmi rozprávkovo oplývajúcej Saudskej Arábii. Čo všetko sa môže stať počas nekonečného čakania na arabského kráľa?

27.05.2014 05:00
anotka KRAL Foto:
Dave Eggers: Hologram pre kráľa
debata

Alan Clay je nie príliš úspešný päťdesiatnik: topí sa v dlhoch, jeho manželstvo stroskotalo, za sebou má niekoľko kariérnych prešľapov, jeho dcéra síce študuje na univerzite, ale Alan jej bude musieť čoskoro oznámiť, že na jej ďalšie štúdium už nemá peniaze. Alan pricestuje do Saudskej Arábie, aby tam uzavrel úspešný obchod: so svojím tímom chce samotnému panovníkovi predstaviť možnosti využitia holografického telekonferenčného systému.

Sám sa však stáva akýmsi hologramom: v čakaní na kráľa sa v neznesiteľnom saudskoarabskom teple pomaličky presúva z mesta do hotela a späť, občas sa objaví na párty vďaka svojej dánskej známej, myslí pri tom na celý svoj život, na svoju prácu, na ľudí, ktorými bol obklopený, a tým vlastne bilancuje, aký bol jeho normálny (a zároveň jedinečný) ľudský život. Dave Eggers (1970) sa čitateľom predstavil velmi úspešným autobiografickým debutom Srdceryvné dílo ohromujícího génia (česky 2002). Vo svojich románoch a poviedkach sa nebojí dotýkat aktuálnych spoločenských tém globalizácie, ľudských práv alebo úlohy sociálnych sietí a straty anonymity. Posledne menovaným sa zaoberá jeho najnovší román The Circle

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dave Eggers #Hologram pre kráľa #Plus