Moses I. Finley: Antická a moderná demokracia

Útla, no obsahovo veľmi hodnotná kniha historika Mosesa I. Finleyho pozostáva z troch prednášok, ktoré autor predniesol v USA v r. 1972 a z dvoch neskoršie publikovaných statí, ktoré dopĺňajú rozšírené vydanie z r. 1984.

16.06.2014 05:00
debata
Moses I. Finley: Antická a moderná demokracia Foto: Kalligram
anotka MOSES Moses I. Finley: Antická a moderná demokracia

Finley sa v nich pokúša rozvinúť diskurz medzi koncepciou demokracie ako ju chápali starovekí Gréci a jej modernými koncepciami, pričom poukazuje na to, že pochopenie fungovania jednej spoločnosti nám umožní porozumieť  fungovanie spoločnosti inej, aj keď úplne odlišnej.

Slovenské vydanie tejto práce uzatvára doslov prof. Alexandra Bröstla s názvom Sloboda je predpokladom demokratickej ústavy.

Moses I. Finley (1912–1986) je americký historik, ovplyvnený Frankfurtskou školou, ktorý neskôr emigroval do Anglicka. Pôsobil na Rutgersovej univerzite, v rochoch 1954 – 1982 prednášal na Cambridgi. Zaoberal sa najmä sociálnou a ekonomickou históriou a dejinami antiky. V roku 1962 sa stal britským občanom. Vo svojej najznámejšej práci Antická ekonómia (The Ancient Economy, 1973) tvrdí, že v antike riadili ekonómiu status a občianska ideológia viac ako racionálne ekonomické motívy. Medzi jeho ďalšie významné práce patria Economy and Society in Ancient Greece (1953), The World of Odysseus (1954), Ancient Slavery and Modern Ideology (1980).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kalligram #Moses I. Finley #Antická a moderná demokracia