Erica Jong: Strach z lietania

Inteligentná a nekonvenčná spisovateľka, autorka erotickej poézie Isadora Wingová hľadá muža, ktorého by mohla naozaj milovať, a s ktorým by bola šťastná.

27.04.2015 05:00
debata

S manželom prichádza do Viedne na kongres psychoanalytikov. Zaľúbi sa do jedného z kolegov a neskôr spolu cestujú po Európe. Román humorným spôsobom glosuje módny psychoanalytický ošiaľ v Amerike 70. rokov dvadsiateho storočia.

Erica Jong: Strach z lietania Foto: Slovart
Layout 1 Erica Jong: Strach z lietania

Román vyšiel v roku 1973 a čoskoro si vyslúžil hodnotenia kontroverzný a revolučný, najmä za Jongovej otvorený prístup k ženskej sexualite. Kniha spisovateľky a učiteľky Ericy Jong (1942) je dnes považovaná za nadčasový príbeh o sebaobjavovaní a slobode. Dočakal sa vydania v mnohých krajinách sveta a predala sa v celkovom počte 150-tisíc výtlačkov.

Sama Jong popiera, že by šlo o autobiografiu, ale pripúšťa v deji niektoré autentické momenty. Knižka tiež uviedla do slovníka Američanov (a Američaniek) pojem „zipless fuck“, expresívny výraz pre intímny styk medzi dvojicou, ktorú neviažu city, len túžba po naplnení sexuálneho pudu.

Slovart

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erica Jong #Strach z lietania