Paul Midler: Made in Čína

Kniha s podtitulom Pohled do zákulisí čínské velkovýroby opisuje každodenné ťažkosti, ktorým musia čeliť dovozcovia čínskeho tovaru, a konfrontuje z európskeho pohľadu idylickú konfuciánsku morálku s drsnou realitou každodenného biznisu.

28.06.2015 05:20
debata
Paul Midler:  Made in Čína Foto: Práh
Paul Midler: Made in Čína Paul Midler: Made in Čína

Američan Paul Midler hovorí plynule po čínsky a od roku 2001 pracuje v krajine ako konzultant pre západné firmy, ktoré vymieňajú dodávateľov z Európy či Ameriky za lacnejších v priemyselnej zóne okolo čínskeho Kantonu.

Podstatná časť Midlerovej knižky – vyšla v roku 2009 pod pôvodným názvom Poorly Made in Chine (Zle vyrobené v Číne) – sa zaoberá úpadkom kvality, ktorý sprevádza proces prerodu neziskových zmlúv na lukratívnu spoluprácu. „Výrobný cyklus, ktorý popisuje, je opakom teoretického modelu kontinuálneho zlepšovania. Keď výrobca vyrieši počiatočné problémy a začne produkovať podľa požadovaných špecifikácií, inovačný proces vnútri továrne sa sústredí na zníženie nákladov, často spôsobom nemorálnym až nebezpečným. Balenie je čoraz lacnejšie, chemické zloženie sa mení, zdravotné štandardy znižujú atď., atď., v sérii kontinuálnej devalvácie výrobku,“ napísal o knižke časopis Economist. (česky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Paul Midler #Made in Čína