Vít Havránek (ed.): Ján Mančuška První inventura / First Inventory

Monografická publikácia vznikla ako knižný záznam inventúry prác, reprodukcií, textov, projektov slovenského konceptuálneho umelca žijúceho v Prahe Jána Mančušku (1972–2011), s ktorých mapovaním sa začalo v roku 2012.

03.09.2015 05:00
debata

Projekt Prvej inventúry má i svoj termín ukončenia, ktorým sa stala výstava organizovaná Galériou hlavného mesta Prahy v roku 2015.

Obsah publikácie je radený chronologicky a ďalej je použité členenie, ktoré preberá Mančuškovo triedenie použité pre jeho digitálny archív (diela, skice, texty, reprodukcie), i pre materiálne zložky diela (v ateliéri, galerijných skladoch). Prvá inventúra je rozdelená do piatich oddielov: Práce, Texty, Rozhovory, Recenzie a Teoretické texty. Zložka Práce obsahuje výber Mančuškových vizuálnych, performatívnych, filmových a ďalších prác.

Vít Havránek (ed.): Ján Mančuška První inventura / First Inventory

Súčasťou oddielu sú tiež Explikácie – kratšie textové útvary, odrážajúce autorovu snahu o nájdenie presných priesečníkov medzi jeho literárno-teoretickým prístupom. Texty sú výberom Mančuškom dokončených textov, esejisticky formulovaných názorov, východísk a referencií, o ktoré sa bezprostredne opieral a ktoré mu v niektorých prípadoch priamo poslúžili ako materiál diela. Rozhovory, ktorých je v knihe osem, zastávajú v Mančuškovej koncepcii miesto verejnej tribúny. Mozaiku dobových formulácií dopĺňa tiež výber niekoľkých Recenzií výstav, ktoré sa v spätnom pohľade môžu javiť ako miesto stretávania s odľahlou interpretáciou, ktoré autora niekedy motivovalo k explicitnej formulácii vlastných východísk. Výber Teoretických textov motivoval záujem revokovať rozdielne diskurzy, pôsobenie i doby, v ktorých vznikali. (česky a anglicky)

Tranzit.cz

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vít Havránek (ed.): Ján Mančuška První inventura / First Inventory