William McGuire, R. F. Hull (ed.): Rozhovory s C. G. Jungem

Rozhovory z rokov 1933 - 1961 jedinečným spôsobom zachytávajú vývoj osobnosti Carla G. Junga a jeho ducha.

03.10.2015 05:00
debata

Súbor tvorí zhruba dvadsať interview pre noviny, časopisy, rozhlas i televíziu. Obsiahnutý je i rozhovor s Johnom Freemanom pre televíznu stanicu BBC, ktorý je známy tým, že sa v ňom Jung svojou slávnou vetou „Nemusím veriť, ale viem“ vyjadruje k viere v Boha.

William McGuire, R. F. Hull (ed.): Rozhovory s C. G. Jungem

Zakladateľ analytickej psychológie, švajčiarsky lekár a psychiater C. G. Jung (1875 – 1961) v rozhovoroch napríklad opisuje svoj vzťah s Freudom a postoj ku klasickej psychoanalýze, vyjadruje názory na vojnovú a povojnovú dobu (vrátane odkazov na Československo), na nemeckú mentalitu, odpovedá na obvinenie, že kolaboroval s nacizmom, vysvetľuje základné alchymické koncepty, pojem archetypu či tému osobnostnej typológie, zmieňuje sa o svojej rodine. Rozhovory umožňujú nahliadnuť do spôsobu, akým Jung komunikoval a odhaľujú informácie, ktoré sa inak v jeho knihách či statiach hľadajú len ťažko.

William McGuire (1917 – 2009) pôsobil ako hlavný editor anglického vydania Jungových Zobraných spisov. R. F. C. Hull (1913 – 1974) bol Jungovým prekladateľom do angličtiny. V origináli C. G. Jung Speaking: Interviews and Encounters (Princeton, 1977). (česky)

Portál

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #William McGuire