Dni slovenskej literatúry o Slobodovi aj o slobode

Pútavé debaty, autorské čítania, stretnutia so spisovateľmi prinesie festival Dni slovenskej literatúry, ktorého vrcholová fáza sa začína v Bratislave vo štvrtok 8. októbra a potrvá do nedele. Výnimočná pozornosť patrí spisovateľovi Rudolfovi Slobodovi, ktorý sa pred dvadsiatimi rokmi rozhodol opustiť svet.

08.10.2015 08:58
Veronika Šikulová Foto: ,
Veronika Šikulová sa počas Dní slovenskej literatúry predstaví po prvý raz ako laureátka ocenenia Anasoft litera.
debata

„Rudo Sloboda je veľmi významným prínosom pre slovenskú literatúru a pre kultúru vôbec, preto sme sa rozhodli, že mu vzdáme poctu, spomenieme si na neho. Má veľa zaujímavých a ešte dostatočne aj neocenených vecí, takže sme to chceli vyniesť na svetlo,“ vysvetľuje Miroslava Vallová, riaditeľka Literárneho informačného centra.

Slovenská literatúra v širšom kontexte

Koncept Dní slovenskej literatúry spája rôznych „hráčov“ aktívne pôsobiacich na domácej literárnej scéne ako Bratislavský knižný festival Brak, vydavateľstvo Kolomana Kertésza Bagalu s autorskými čítaniami Čau o piatej či festival Vlna naživo. Oficiálne festival otvorí o 17.¤h v Galérii Medium vernisáž výstavy Poe(vi)zia. „Výstava je jedinečnou a prelomovou udalosťou v slovenskej poézii a zároveň vo výtvarnom umení. Prináša diela, ktorých prioritou je poézia,“ uvádzajú organizátori.

Porozumenie pohľadajú slovenskí básnici Peter Šulej a Michal Habaj s poľským autorom Zbignievom Machejom a tureckými spisovateľmi Haydarom Ergulenom a Gulcem Besarom v piatok o 10.¤h počas prekladateľského workshopu, ktorý zakončí spoločné čítanie pod názvom Od Visly po Bospor.

Možnosť zažiť literatúru naživo prinesie Nočná literárna šichta v Galérii Medium. „Pôjde o reťazové čítanie, ktoré sa začne o ôsmej a skončí sa o polnoci, a malo by vystúpiť viac ako dvadsať prozaikov alebo básnikov. Bude to medzinárodné obsadenie,“ uviedol básnik a spoluorganizátor Peter Šulej. Návštevníci festivalu tiež spoznajú svet poézie Jána Tazberíka, Borisa Brendzu a Štefana Cifru a budú sa môcť započúvať do Hodinky hororu pri autorskom čítaní Filipa Červenáka z debutovej knihy Príbehy spod kiltu.

V sobotu sa v KC Dunaj dostanú k slovu aforizmy Tomáša Janovica, Vlada Jančeka a Tomáša Uleja, Pišta Vandal sa so svojimi hosťami Ivanom Štrpkom, Jánom Štrasserom, Lyrikom, Katarziou a Marošom Hečkom bude baviť na tému hudobných textov a večer zakončí o 20.30¤h koncert Katarzie.

K vzácnemu prepojeniu súčasne prebiehajúcich podujatí – Dní slovenskej literatúry a Bielej noci – dôjde v sobotu o 19.¤h v Galérii Medium, kde bude prebiehať vizuálno-hudobná punk noise performance ilustrátorky Daniely Olejníkovej a audiovizuálna interaktívna performancia Richarda Kittu.

Sloboda ako tmel

„Písal tak, ako nikto nepísal. Civilne a otvorene hovoril o veciach, o ktorých sa druhí neodvážili hovoriť. Odkrýval sám seba, nemilosrdne niesol kožu na trh a popritom hovoril veci, ktoré boli tabu aj spoločensky. Samozrejme, že bol zaujímavý aj jeho spôsob písania – prúd vedomia, sebaodhaľovanie, v ktorom zaznievali zaujímavé myšlienky a súdy. Príbehy človeka vtiahli do hry úplne hlboko. Vedel zájsť pod kožu,“ hovorí o spisovateľovi Rudolfovi Slobodovi Miroslava Vallová.

Práve Rudolf Sloboda a aj samotná sloboda sa stali tmelom medzi jednotlivými podujatiami Dní slovenskej literatúry. V nedeľu v Starej tržnici si Rudolfa Slobodu pripomenú o 14.30¤h Dušan Dušek, Juraj Nvota a Dušan Hanák, ktorí porozprávajú o svojich zážitkoch so spisovateľom. Úryvky zo Slobodovej tvorby zaznejú v podaní Zity Furkovej, Petra Šimuna, Rebeky Polákovej a Ľuba Bukového a predstaví sa Tomáš Sloboda so svojou skupinou Sounds Like This.

Festival prinesie diskusie o slobode, o tom, či je slobodný prístup k literárnym dielom v rozpore s autorskými právami, Michal Havran sa spýta svojich hostí Petry Hůlovej, Magdaleny Tuli, Pála Závadu a Moniky Kompaníkovej, či sme slobodní a vyvrcholením Dní slovenskej literatúry bude o 20.¤h exkluzívna beseda s víťazkou Anasoft litera Veronikou Šikulovou, ktorú hudobne podporí Marián Varga.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Sloboda #Veronika Šikulová #Tomáš Janovic #Dni slovenskej literatúry #Rudolf Sloboda #Sounds Like This