Roger Scruton: Zápisky z podzemí

Román je svedectvom o tom, ako československý disent vnímal konzervatívny britský intelektuál, ktorý sa s ním mal možnosť zoznámiť prostredníctvom svojich aktivít, ktoré tu v dobe komunizmu s okruhom svojich priateľov rozvíjal.

18.10.2015 05:00
debata (1)

Je hlbokou sondou do duševného stavu Čechov počas posledných rokov totality. Stretávame sa s jedinečnou kultúrou disidentov, s utrpením a frustráciou mladých ľudí, pre ktorých boli uzavreté všetky cesty k vzdelaniu i k budúcnosti.

Roger Scruton: Zápisky z podzemí

Prostredníctvom milostného príbehu dvoch mladých ľudí autor čitateľa nielen vťahuje do tiesnivej atmosféry oných rokov a predstavuje mu vnútorný život tých, ktorí sa nehodlajú zmieriť s existujúcimi pomermi, ale predovšetkým kladie všeobecnejšie otázky etiky, morálky, medziľudských vzťahov, možnosti žiť v pravde, a dokonca možnosti existencie pravdy (nielen) v totalitne ovládanej spoločnosti.

Roger Scruton (1944) je filozof, autor vyše tridsiatky kníh, pôsobil o. i. ako univerzitný profesor estetiky, čo je hlavný odbor jeho odborného pôsobenia. Angažoval sa pri vzniku podzemných univerzít a akademických sietí v strednej Európe v období totality a za prácu v tejto oblasti získal niekoľko ocenení, vrátane Medaily za zásluhy I. stupňa, ktorú mu udelil prezident Václav Havel v roku 1998.

V origináli Notes from Underground, Beaufort Books 2014. (česky)

Centrum pro studium demokracie a kultury

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Scruton: Zápisky z podzemí