Deborah S. Cornelius: Maďarsko v druhej svetovej vojne

Účasť Maďarska v druhej svetovej vojne je fascinujúcim príbehom vzostupov a pádov, zmarených nádejí a snov. Autorka píše o snahe Maďarska získať späť starú slávu spojenectvom s nacistickým Nemeckom. Z dnešného pohľadu bol tento pokus od začiatku odsúdený na neúspech.

27.12.2015 05:00
debata
Deborah S. Cornelius: Maďarsko v druhej... Foto: PREMEDIA
Deborah S. Cornelius Maďarsko v druhej svetovej vojne Deborah S. Cornelius: Maďarsko v druhej svetovej vojne

Kniha sa začína Trianonskou mierovou zmluvou, v ktorej Maďarsko prišlo o väčšinu územia a obyvateľstva. Snaha získať ich späť sa stala základom maďarskej zahraničnej politiky. Maďarskí politici v kľúčových okamihoch uprednostnili zisk územia pred inými záujmami. Uverili, že tým dosiahnu svoj dlhodobý cieľ. Namiesto toho pod banálnou zámienkou bombardovania Košíc zaviedli krajinu do zbytočnej vojny, ktorá priniesla utrpenie vojakom na východnom fronte a neskôr aj domácemu obyvateľstvu. Maďarsko sa postupne stalo jedným z najkrvavejších bojísk druhej svetovej vojny a za svoje predchádzajúce rozhodnutia zaplatilo sovietskou okupáciou a štyridsiatimi rokmi komunistickej vlády. Vo chvíľach, keď sa muselo rozhodovať medzi dvoma možnosťami, si nakoniec takmer vždy vybralo tú nesprávnu.

Autorka sa venuje aj komplikovaným vzťahom Maďarska s medzivojnovým Československom, vrátane podielu na jeho rozbití prostredníctvom Viedenskej arbitráže. Neobchádza ani dodnes kontroverznú tému povojnovej výmeny obyvateľstva a postavenia maďarskej národnosti menšiny na našom území medzi vojnami aj po druhej svetovej vojne.

Deborah S. Cornelius je americká historička, ktorá sa venuje dejinám strednej a východnej Európy, špeciálne Maďarska. V minulosti vyučovala na Rutgersovej univerzite a Franklinovom a Marshallovom kolégiu.

V origináli Hungary in World War II, (Fordham University Press 2011). Preložil Tomáš Mrva.

Premedia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Deborah S. Cornelius #Maďarsko v druhej svetovej vojne