Zelenková spomína na Jána Roháča aj Mariku Gombitovú

Fanúšikovia Jitky Zelenkovej sa iste potešili, keď nedávno v nakladateľstve XYZ vyšla kniha Sem tam. Tristostranová publikácia od Jaroslava Kríženeckého a Jana Adama mapuje speváčkin súkromný život a kariéru, od jej detstva až po súčasnosť. Podľa Jitky Zelenkovej je kniha akousi retrospektívou, kde nerozpráva len o sebe, ale aj o svojich spolupracovníkoch. "Za rok a štvrť oslávim 50 rokov svojej kariéry, takže mám za sebou naozaj obrovský kus práce,“ dodala.

24.12.2015 09:03
jitka zelenkova, jan rohac Foto:
Jitka Zelenková a Ján Roháč pri natáčaní televízneho recitálu Zpívání.
debata

Dôležitým medzníkom v kariére Jitky Zelenkovej bola Bratislavská lýra, kde získala dve bronzové lýry – v roku 1970 v domácej súťaži a o štrnásť rokov neskôr aj v súťaži medzinárodnej. „Bratislavskú lýru som milovala, hlavne pre jej podhubie. Nezabudnuteľné zážitky mám najmä na vysokoškolský V klub – tam sa džemovalo, videla som tam napríklad aj úžasný koncert Les Humphries Singers. Nádhera," zaspomínala si.

V knihe sa však nepíše len o Jitke Zelenkovej. „Sú tam aj portréty ľudí, ktorí si to zaslúžia. Len čo sa v texte objaví známe meno, hneď je pri ňom aj portrét – kto to je a čo všetko vytvoril. Považujem to za nesmierne dôležité. Keďže dnešná doba je veľmi rýchla, mnohí už ani nevedia, kto bol napríklad klavirista Rudolf Rokl, textár Pavel Vrba alebo režisér Ján Roháč,“ hovorí Zelenková.

Práve Ján Roháč nakrútil v roku 1980 – v poslednom roku svojho života – zaujímavý a pre Jitku prelomový televízny recitál Zpívání. Urobil z neho štylizovanú gratuláciu k jej 30. narodeninám.

Jitka Zelenková: Sem tam Foto: Lenka Hatašová
JItka Zelenkova Sem tam Jitka Zelenková: Sem tam

Jeden z gratulantov speváčke telefonoval, iný jej písal list, tretí jej blahoželal piesňou, takže v recitáli zazneli všetky Jitkine piesne z jej debutového albumu Zázemí. Na slovenského režiséra Roháča spomína s veľkou láskou, vďaka jeho recitálu vraj mala zrazu všade otvorenú cestu. Vtedy Zelenková spievala aj vo vokáli Karla Gotta a Roháč režíroval napríklad televízne šou Karel Gott v Slané alebo Karel Gott v Lucerne.

S ďalším Slovákom, Petrom Breinerom, je spojená Zelenkovej pieseň Drahý vánku můj. Práve Breiner jej song v roku 1986 zaranžoval pre Slovenskú filharmóniu. Zelenková túto pieseň, ktorú pre ňu napísali Jiří Zmožek a Eduard Pergner, považuje za jednu zo svojich najkrajších. Ocitla sa na albume Bez lásky láska není spolu s ďalšou Breinerovou piesňou Co den, to zázrak.

Jitka Zelenková vo svojej knihe predstavuje čitateľom aj Janu Kociánovú (dva roky spolu spievali ako zboristky Karla Gotta) a Mariku Gombitovú. V závere publikácie je aj zaujímavá kapitola Jitka Zelenková očami svojich kolegov a priateľov.

Kniha je plná fotografií – na titulke od Lenky Hatašovej, vnútri čitatelia nájdu veľa fotiek aj zo súkromného archívu speváčky. Nechýbajú texty takmer dvadsiatich pesničiek, ktoré pre Jitku Zelenkovú napísali známi textári ako Eduard Pergner a Pavel Vrba. V Čechách už sa kniha zaradila medzi najpredávanejšie tituly, dostať ju už aj na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Marika Gombitová #Jitka Zelenková #Sem tam. XYZ #Ján Roháč