Miliónový dobrodruh Jack London

Autor slávnych dobrodružných románov Volanie divočiny, Morský vlk či Biely tesák bol prvým spisovateľom na svete, ktorý vďaka písaniu zarobil milióny. Od narodenia Jacka Londona uplynie 12. januára už 140 rokov.

02.01.2016 09:05
jack london Foto:
Spisovateľ Jack London.
debata

„Najúžasnejší príbeh, aký Jack London kedy napísal, bol ten, ktorý žil,“ povedal raz istý literárny kritik. Pracoval ako pirátsky lovec ustríc, novinár, bol spravodajcom počas rusko-japonskej vojny, uchytil sa tiež ako námorník a počas zlatej horúčky skúšal šťastie ako zlatokop. Táto skúsenosť sa neskôr stala inšpiráciou pre napísanie kníh Volanie divočiny a Biely tesák.

Náročná manuálna práca mu však podlomila zdravie, kvôli čomu sa rozhodol vrátiť domov do Kalifornie v roku 1898, keď mal dvadsaťdva rokov. Hneď po návrate ho zasiahla správa o úmrtí nevlastného otca Johna Londona. Cítil v sebe povinnosť postarať sa o matku a v písaní vidiel príležitosť, ako sa dostať z biednej životnej situácie. Zaumienil si, že každý deň napíše tisíc slov a svoje predsavzatie aj dodržiaval. Jeho spisovateľské začiatky však neboli jednoduché. Predtým, ako sa mu podarilo predať jeho prvý príbeh, dostal viac ako 600 odmietavých listov. Na vydavateľov pôsobil jeho nezvyčajný autorský štýl odpudzujúco.

Svetové uznanie si získal vo svojich 27 rokoch práve vďaka príbehu Volanie divočiny, hoci ho najskôr prvý vydavateľ odmietol s odôvodnením, že „záujem o Aljašku sa vytráca“. Príbeh psa Bucka opúšťajúceho civilizáciu sa stal okamžite senzáciou a predalo sa viac ako milión kópii. „Bol bojovník. Tvrdý súper. Chcel vyhrať všetko, do čoho sa pustil. Mal osobný šarm a charizmu. Všetci o tom hovorili. V rovnakom čase bol fyzicky mocný a emocionálne jemný. Bol schopný plakať nad smrťou obľúbeného zvieraťa alebo tragickou epizódou v románe,“ prezradil o Jackovi Londonovi v rozhovore pre NPR Earle Labor kurátor Múzea Jacka Londona v Shreveporte v USA.

Jack London bol členom radikálnej literárnej skupiny The Crowd v San Franciscu, socialistom a bojovníkom za práva robotníkov. Napriek vysoko nadštandardným príjmom stále bojoval s finančnými ťažkosťami, ktoré sa vraj tiež podpísali pod náhly odchod autora. Život Jacka Londona poznačila aj závislosť od alkoholu. Už ako päťročný sa prvýkrát opil. Následkom jeho závislosti boli problémy s pečeňou a ľadvinami. Na utlmenie bolesti mu lekár predpísal morfium a vo svojich štyridsiatich rokoch sa ním napokon predávkoval. Špekulovalo sa, či nešlo o samovraždu, no túto možnosť rodina odmietla.

Jack London je považovaný za jedného najúspešnejších a najvplyvnejších amerických autorov 20. storočia. Ovplyvnil svetových literárnych velikánov ako Ernest Hemingway, John Steinbeck či George Orwell

3× Jack London

V osemnástich rokoch ho uväznili za tuláctvo.

Román Démon alkohol pravdepodobne prispel k prijatiu prohibičného zákona v USA.

Keď zbohatol, postavil si jachtu a vydal sa na cestu okolo sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #spisovateľ #Jack London #Biely tesák