Kurt Vonnegut jr.: No není to krása? Rady mladým

Vo výbere z prejavov obľúbeného amerického spisovateľa nájdeme deväť príhovorov.

05.02.2016 05:00
debata (1)
Kurt Vonnegut jr.: No není to krása?  

Jeden pri príležitosti preberania Ceny Carla Sandburga, jeden na zhromaždení Indiánskej únie občianskych slobôd a sedem na rôznych univerzitných promóciách (čo je priam vonnegutovsky paradoxné vzhľadom na to, že sám Vonnegut nikdy univerzitu nedoštudoval).

Netreba sa však báť nejakého mravokárneho suchárstva – Vonnegutove prejavy čo sa týka výstavby, čítavosti a vtipnosti v ničom nezaostávajú za jeho prózami. I v nich autor predvádza svoju typickú iróniu a sarkazmus, i v nich dokáže medzi drsné žartíky nenápadne prepašovať humanizmus a empatiu.

Kurt Vonnegut jr. (1922–2007) patril k najoceňovanejším a najobľúbenejším americkým spisovateľom druhej polovice 20. storočia a od 60. rokov požíval povesť kultového autora. Jeho romány možno považovať za spoločenské prózy (on sám ich tak označoval), ale z bežne chápaných hraníc tohto žánru sa posúvajú i do sfér literatúry humoristickej, protivojnovej, antiutopickej či vedecko-fantastickej. V anglickom origináli If This Isn't Nice, What Is? Advice for the Young (Seven Stories Press 2013). (česky)

Argo

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba