Za najčudnejší knižný titul zvolili Pre nacistov príliš nahých

Tohtoročným víťazom literárnej ceny Diagram pre najčudnejší knižný titul roka sa stala kniha Too Naked For The Nazis (Pre nacistov príliš nahí), ktorá rozpráva o kariére kabaretného tria.

19.03.2016 05:00
debata

Na tradičnú cenu usporiadanú britským odborným časopisom The Bookseller knihu nominoval sám jej autor Alan Stafford. Uviedol to portál BBC.

„Som ohromne vďačný všetkým, ktorí sa obťažovali hlasovaním pre mňa. Keď titulok začal vyvolávať viac komentárov ako samotná kniha, tak som začal oceňovať jeho význam,“ povedal BBC Stafford. Vysvetlil, že titulok sa vzťahuje k hlavnému okamihu knihy, keď trio egyptských komediálnych tanečníkov rozhnevá nacistického veliteľa podľa nich nemravným odhaľovaním chlpatých nôh.

Too Naked For The Nazis

Vlani vyhral cenu pre najčudnejší titul v online hlasovaní cestopis Cudzí ľudia majú najlepšie cukríky (Strangers Have the Best Candy), v ktorom autorka Margaret MEPS Schulteová opisuje svoje stretnutia s neznámymi ľuďmi počas cesty po Spojených štátoch. „Cena Diagram neodmeňuje zlé knihy, ale len podivné tituly. Často sú vtipné, pretože sa zameriavajú len na veľmi úzke publikum,“ komentovala vtedy svoje víťazstvo Schulteová.

Cena Diagram vznikla na medzinárodnom knižnom veľtrhu vo Frankfurte nad Mohanom a jej prvý ročník v roku 1978 vyhrala kniha s názvom Priebeh druhého medzinárodného seminára o myšej nahote. V ďalších ročníkoch zaujali napríklad tituly Návod na bezpečný lesbický sadomasochizmus, Ako na rande ísť na veľkú či Ľudia, ktorí nevedia, že sú mŕtvi: Ako sa lepia na nič netušiacich okolostojacich a čo s tým.

Ocenenie nie je spojené s finančnou prémiou, laureát dostáva len fľašu červeného vína. Tiež získava publicitu v médiách, ktoré o laureátoch každý rok hovoria, čo spravidla zvyšuje predaj víťazných kníh.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Too Naked For The Nazis #Diagram