Recenzia: Klenot, ktorý nepatrí do trezoru

Spisovateľka Harper Leeová skrývala svoju prvotinu s názvom Postav hliadku celé desaťročia v trezore.

29.04.2016 14:00
debata

V čase jej napísania totiž nebola podľa slov vydavateľa dosť dobrá, čo ju odradilo od zverejnenia. Debut držiteľky Pulitzerovej ceny nakoniec vyšiel v angličtine minulý rok, necelých osem mesiacov pred jej smrťou. Knižný návrat do mestečka Maycomb v Alabame je nostalgický a čarovný.

Leeová, ktorá by včera oslávila 90. narodeniny, si celosvetovú popularitu vyslúžila jedinou vydanou knihou. Nezabíjajte vtáčika prináša originálny detský pohľad na situáciu na juhu USA v 30. rokoch minulého storočia. Príbeh slobodomyseľného dievčatka Scout, ktoré vychováva len otec, odborníci pravidelne zaraďujú medzi najlepšie knihy 20. storočia.

Foto: Ikar
Harper Leeová: Postav hliadku

Autorka sa po vydaní úspešnej knihy uzavrela, rozhovory poskytovala len príležitostne a žiadnu z ďalších kníh nedokončila. Jej meno sa objavilo jedine pri románe Chladnokrvne, s ktorým pomáhala kamarátovi z detstva Trumanovi Capotemu. Rozhodnutie vydať po 55 rokoch svoj prvý pokus o román preto spôsobil v spisovateľskom svete rozruch.

Napriek tomu, že Postav hliadku vznikla skôr ako "vtáčik“, kniha je pokračovaním osudu hlavnej hrdinky, jej rodiny a priateľov. Scout má už 26 rokov a z New Yorku sa vracia do Maycombu k chorému otcovi. Pri prechádzkach rodným mestom sa jej vynárajú šťastné spomienky, no nedokáže sa zmieriť s tým, ako sa zmenili ľudia v jej okolí. Pomaly si uvedomuje, že tá zmena nie je len vo všetkých naokolo, ale aj v nej samej.

Harper Leeová v Postav hliadku nepreukazuje dokonalé spisovateľské zručnosti, rovnako ako v Nezabíjajte vtáčika však dokonale vykresľuje atmosféru. Maycomb má v jej podaní čaro a jeho obyvatelia sú takí reálni, až vám je na konci za ich dobrými aj zlými vlastnosťami ľúto. Silné autobiografické prvky dodali knižke ľudskosť a emócie.

Výrazným motívom je tiež názor hlavnej hrdinky na rozmáhajúci sa rasizmus. Scout nerozumie kompromisom, nevie zapadnúť do typicky "južanského“ sveta, čo vedie k nezhodám medzi ňou a jej blízkymi. A hoci Scoutin názor je v Maycomb považovaný za "bigotný“, sama autorka sa naň pozerá triezvo a vyzreto.

Najemotívnejšie však pôsobia spomienky na detské časy. Aj to je dôvod, prečo sa autorka podľa rád vydavateľa na toto obdobie zamerala vo svojom druhom, úspešnom románe Nezabíjajte vtáčika. Vtipné príbehy s hlbokou pointou jednoducho chytia za srdce. Druhé, dospelé stretnutie so Scout je takmer rovnako silné ako v nezabudnuteľnom "vtáčikovi“. Škoda len, že je to zároveň posledný návrat do jej sveta. Harper Leeová mohla po sebe zanechať viac takýchto diel.

Hodnotenie Pravdy

  • 4 a pol hhviezdičky z 5
  • Harper Leeová: Postav hliadku, Ikar 2016, preklad: Jozef Kot

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Harper Leeová #Postav hliadku