Festival poézie spojí odlišné poetiky

Poéziu, hudbu, filmy aj prednášky má vo svojom programe bratislavský festival Ars Poetica. Jeho 9. ročník sa začne v bratislavskom klube A4 vo štvrtok.

28.09.2011 12:00
Na festivale Ars Poetica premietnu aj film... Foto:
Na festivale Ars Poetica premietnu aj film Tomáša Vorla Pražská pětka.
debata

„Na festivale predstavujeme poéziu v netradičnej podobe, nielen preto, že je spätá so samotným zvukom, s hudbou, ale napríklad aj s vizuálnym stvárnením. Oň sa stará vídžej Zden Hlinka. Autor číta svoje texty v originálnom jazyku, čiže odznieva aj pôvodná verzia básní, takže môžu fungovať aj ako nejaká zvuková poézia bez prvotného významu,“ povedala redaktorka poetickej sekcie festivalu Ľubica Somolayová.

Ars Poetica nemá podľa Somolayovej jednotiaci moment alebo tému, ktorá by spájala prítomných básnikov. „Skôr sa snažíme spojiť takmer až extrémne odlišné poetiky. Na jednej strane prídu predstavitelia staršej generácie, napríklad írsky básnik Gabriel Rosenstock alebo americká poetka Catherine Bowman, na druhej zase mladí básnici s vyslovene performatívnymi vystúpeniami, ako Tristan Marquardt, ktorý príde z Berlína či Vlado Janček. Ten bude performovať čosi celkom spontánne, čo odznie prvýkrát až na festivale.“

Autorské čítania vyše dvadsiatky básnikov z rôznych kútov sveta budú od štvrtka do soboty vždy o 19. h v klube A4. Ich poéziu v slovenskom preklade prečítajú Marek Majeský a Lucia Hurajová. Po čítaniach sú pripravené koncerty, na ktorých sa deň po dni predstavia Tu v dome, Towary Zastepcze a Abusus.

Ars Poetica má aj filmovú sekciu. Premietania budú od štvrtka do nedele v kine Mladosť a v klube A4. „Filmy vyberá filmový teoretik Martin Palúch. Všetky by sa mali nejakým spôsobom dotýkať poézie. Či už priamo, tematicky, alebo poetikou, filmovými stratégiami, umeleckými postupmi, ktoré sú poézii príbuzné. Prípadne sú to experimentálne filmy, ktoré môžeme považovať za poetické v širokom zmysle slova,“ vysvetlila Somolayová.

Ars Poetica premietne napríklad izraelský film o Leopoldovi Laholovi, príbeh najstaršieho človeka na svete Pán Nikto v réžii Jaca Van Dormaela, ruský film o poetke Anne Achmatovovej či kultovú snímku Tomáša Vorla Pražská pětka. Kompletný program festivalu nájdete na www.arspoetica.sk.

debata chyba