Ulrich Horstmann, Gerald Mann: Platiť v hotovosti zakázané

V dôsledku zrušenia hotovostných platieb dôjde k strate slobody a anonymity.

13.11.2016 05:00
debata

Starostlivosť o vás prevezmú takmer všemocné banky a poskytovatelia kartových služieb spolu so štátom. Vznikne takmer absolútna kontrola…

Občan bude buď finančne transparentný, alebo bude platiť výrok: „Ten k nám už nepatrí.“ Propaganda bude týmto občanom pripisovať kriminálne motívy. Hrozí, že po zrušení hotovostných platieb sa kriminalita presunie do digitálneho sveta, čo môže mať závažné následky.

Ulrich Horstmann, Gerald Mann: Platiť v hotovosti zakázané

V Taliansku a vo Francúzsku sú už hotovostné platby nad 1 000 eur nezákonné a mnohé banky popri denných limitoch zaviedli aj týždenné limity. Európska únia má v roku 2018 predstaviť konkrétne plány na úplné zrušenie hotovosti. Pre štát má všeobecný zákaz platieb v hotovosti iba výhody a občan, ktorý si už nebude môcť peniaze vybrať, ostane vydaný napospas záporným úrokom a ďalšej manipulácii. Všetky finančné transakcie by sa bez výnimky dali kontrolovať – a realitou by sa stal transparentný občan – vyvlastnený štátom a pod jeho kontrolou.

Knihu napísali nemeckí ekonómovia a publicisti Ulrich Horstmann (vyštudoval podnikovú ekonómiu) a Gerald Mann (profesor so špecializáciou národné hospodárstvo), ktorí čitateľom ponúkajú tipy, ako sa pred dôsledkami zrušenia platieb v hotovosti môžu brániť a chrániť. V nemeckom origináli Bargeldverbot (FBV, 2015).

Citadella

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ulrich Horstmann #Gerald Mann #Platiť v hotovosti zakázané