Literárny projekt Medziriadky vytvára priestor pre mladých autorov

Medziriadky vyhlásili ôsmy ročník literárnej súťaže pre začínajúcich autorov a ďalej putujú po Slovensku. Na najbližších autorských čítaniach sa spolu s mladými tvorcami predstavia Mária Ferenčuhová a Ondrej Štefánik.

09.02.2017 16:42
medziriadky Foto:
Mária Ferenčuhová, Marta Součková a Michal Habaj hodnotia literárne práce na rozborovom seminári.
debata

Balla, Dušan Dušek, Michal Habaj, Mila Haugová, Jana Juráňová, Zuska Kepplová, Marius Kopcsay či Peter Šulej. Medziriadky za uplynulých sedem rokov spojili so začínajúcimi autormi viacero známych mien slovenskej literatúry. A pokračujú ďalej.

Etablovaní a začínajúci autori čítajú spolu

Literárny projekt i v novom roku každý mesiac organizuje autorské čítania, na ktorých dostáva priestor vždy jeden etablovaný a jeden začínajúci autor. „Februárové autorské čítanie Medziriadkov bude špeciálne. Na Valentína čítame osamelým, zatrpknutým a sklamaným. Trpká próza, trpké básne,“ uviedli organizátori.

Na valentínskej čítačke 14. 2. v Bratislave prisľúbili účasť prozaik Ondrej Štefánik, autor kníh Som Paula, Bezprsté mesto a Pštrosí muž, ako i Nikol Hochholczerová, finalistka literárnej súťaže Medziriadky. V marci zas čosi zo svojej tvorby v Liptovskom Mikuláši predstavia Mária Ferenčuhová, autorka básnickej zbierky Imunita, ktorá vlani zvíťazila v ankete denníka Pravda Kniha roka, a mladá „Medziriadkarka“ Hana Launerová.

Literárna súťaž v plnom prúde

Pre mladých tvorcov poézie, prózy a drámy Medziriadky už ôsmykrát vyhlásili literárnu súťaž. Začínajúci autori môžu svoje príspevky do súťaže zasielať do konca marca. Odmenou pre víťazov bude popri možnosti zúčastniť sa na autorských čítaniach predovšetkým týždenné literárne podujatie v závere leta.

Počas literárneho týždňa autori úspešní v súťaží dostanú spätnú väzbu k svojim prácam od odbornej poroty. Tú v tomto roku okrem iných tvoria Petr Borkovec, Mária Ferenčuhová, Mária Modrovich či Marta Součková.

„Medziriadky sa od množstva iných literárnych súťaží líšia tým, že tu sa súťažením všetko len začína,“ zhrnula Kristína Pechová, jedna zo súťažiacich. Okrem rozborov súťažných prác na mladých autorov totižto čakajú i literárne workshopy, tvorivé dielne, divadelné predstavenie, koncert či prednášky a besedy týkajúce sa rôznych oblastí knižnej kultúry.

„V priebehu ôsmich rokov sme vyrástli z týždenného komorného podujatia na väčší literárny projekt, ktorý napríklad i prostredníctvom pravidelných autorských čítaní vytvára priestor pre mladých autorov počas celého roka,“ povedala Katarína Vargová, ktorá po rokoch súťaženia a vydaní svojho debutu začala Medziriadky organizovať. K debutovej knižke sa i vďaka Medziriadkom podobne prepracovali i básnik Michal Tallo či prozaička Soňa Uriková.

Propozície literárnej súťaže nájdete na tejto adrese.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Ferenčuhová #Medziriadky