V Humennom pokrstili knihu o rodákovi Ladislavovi Grosmanovi

Slávnostným krstom uviedli v Humennom do života knihu Zvečnené v slzách a pote tváre o slávnom rodákovi Ladislavovi Grosmanovi, scenáristovi československého oscarového filmu Obchod na korze. Jej autormi sú manželia Marián a Anna Šimkuličovci, ktorí publikáciu pripravili v spolupráci s rodinou Ladislava Grosmana a mestom Humenné. Materiál na ňu zbierali niekoľko rokov.

11.03.2017 09:00
Obchod na korze Foto:
Ladislav Grosman bol scenáristom československého oscarového filmu Obchod na korze (1965) v hlavných úlohách s Jozefom Kronerom a Idou Kamińskou.
debata

Ako agentúre SITA prezradila Michaela Dochánová z tlačového referátu humenskej radnice, kniha obsahuje informácie o prostredí, v ktorom Grosman vyrastal a je svedectvom o útlaku a neprávosti páchaných na Židoch počas vojnového obdobia. Na uvedení knihy do života sa zúčastnil aj rodákov synovec Juraj Grosman. Knihu na symbol toho, že ide o hviezdu mesta, pokrstil spolu s primátorkou mesta hviezdami, ale aj rodnou hrudou hliny.

„Vo filmovom, ale aj v spoločenskom a ľudskom ponímaní je totiž pre nás Ladislav Grosman hviezdou, ktorá žiari medzi osobnosťami nášho mesta a my môžeme byť naňho právom hrdí. Aj preto vznikla táto kniha, vďaka ktorej sa môžeme dozvedieť viac o tomto skromnom, ale významnom a vzácnom človeku, o ľuďoch vôkol neho, s ktorými žil, pracoval, tvoril, s ktorými miloval život i popasoval sa s jeho nástrahami,“ uviedla Dochánová.

Dodala, že publikácia vznikla na základe projektu Návrat rodáka Ladislava Grosmana, ktorý podporilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Vďaka projektu sa v meste v minulom roku konal počas minuloročných Dní mesta Humenné filmový festival Návrat rodáka Ladislava Grosmana. Naň chce radnica nadviazať aj v budúcich rokoch a vytvoriť novú tradíciu filmového festivalu nesúceho Grosmanovo meno, ktorý by tiež oživil spomienky na humenský amfiteáter. Mesto na prípravu publikácie dostalo od ministerstva dotáciu 23-tisíc eur. Samo prispelo sumou 1 200 eur.

Ladislav Grosman sa narodil 4. februára 1921 v Humennom a zomrel vo veku nedožitých 60 rokov 21. januára 1981 v izraelskom Tel Avive. Prozaik a scenárista sa hrdo hlásil k svojim koreňom, kde sa vždy rád vracal. „Aj keď bol kdekoľvek, bol vlastne v Humennom. Často som ho pristihla, že plakal, keď písal. Bolo mu ťažko za tým, čo bolo. Viete, nie fyzicky, ale inak nútene odišiel z Humenného. Ale v duši ho nikdy neopustil,“ píše na záver knihy plnej spomienok jeho manželka Edita Grosmanová.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #biografia #Humenné #Obchod na korze #Ladislav Grosman