Zomrela Helen Gurley Brownová - žena, ktorá objavovala sex

Na titulky ženských magazínov dostala orgazmus aj lesbickú skúsenosť, keď ešte boli vecami, o ktorých sa skôr šepkalo, ako hovorilo nahlas. Niektoré feministky ju mali v zuboch, iným ženám dodávala odvahu. Helen Gurley Brownová, ktorá vyše 30 rokov, od roku 1965 až do roku 1997, šéfovala magazínu Cosmopolitan, zomrela v pondelok vo veku 90 rokov v newyorskej nemocnici.

14.08.2012 18:37
Helen Gurley Brownová sa dožila 90 rokov. Foto: , ,
Helen Gurley Brownová sa dožila 90 rokov.
debata (1)

„Dobré dievčatá sa dostanú do neba, zlé všade,“ znie jeden z jej slávnych výrokov. Podľa britského denníka Telegraph bolo to, čo Helen Gurley Brownová hlásala, čudesnou zmesou podriadenosti žien a boja za zlepšenie ich postavenia.

Tvrdila, že muž je tu preto, aby ho žena mohla chytiť do svojej pasce a potom sa o neho starala – aby sa po jej boku cítil skvele. Žena by mu tiež mala poskytnúť všetko, o čo požiada. „Ale ženy by mali tiež byť nezávislé, s vlastnou kariérou, schopnosťou zarobiť peniaze a predovšetkým vedieť si užiť,“ píše Telegraph a dodáva, že editori Cosmopolitanu mali od svojej šéfky presné pokyny. Čitatelia nemali v časopise nájsť žiadne smutné či melancholické veci, priestor nemali dostať ani zanovité feministky.

Tie jej názory a rady občas desili, pripomína Brownovej biografia Bad Girls Go Everywhere. Šéfka Cosmopolitanu muža nechápala ako nepriateľa a sex vnímala ako zábavu a účinnú zbraň slobodnej ženy. Brownová nebola vychýrená kráska, ťažkú hlavu si však z toho nerobila. „Časom si uvedomila, že úspech a moc vedia stvoriť svoju vlastnú krásu,“ cituje zo spomínanej knihy New York Times.

Helen Gurley Brownová najskôr pracovala v niekoľkých talentových agentúrach, odkiaľ prešla do sveta reklamných agentúr. V ňom začínala ako sekretárka, vypracovala sa na copywriterku – dokonca na jednu z najlepšie platených. Ťažko povedať, nakoľko jej pomohli romániky s niektorými jej šéfmi. „Láska dámy by mala zaplatiť všetky výlety, väčšinu účtov z reštaurácií a všetok alkohol,“ radila čitateľkám. Neskôr však tvrdila, že kariéra sa nedá vybudovať cez posteľ.

V roku 1962 vydala svoju slávnu knihu Sex and the Single Girl, v ktorej povzbudzovala ženy, aby mali sex bez ohľadu na to, či sú vydaté alebo slobodné. Začiatkom 60. rokov sa totiž na slobodné ženy, ktorým pribúdali roky, pozeralo cez prsty. „Ak ste boli žena a do tridsiatky ste sa nevydali, mohli ste rovno ísť skočiť do Grand kaňonu,“ cituje New York Times Brownovú. „Nemôžete jednu tretinu populácie označiť za problémovú,“ vyhlásila autorka, ktorá zmenila spôsob, akým ženy rozmýšľajú a hovoria o sexe.

Brownová, ktorá napísala aj kuchárku pre slobodné či knihu o sexe na pracovisku, sa vydala až keď mala 37 rokov, tri roky predtým, ako vyšla jej prvá kniha. Bol to práve jej manžel, dvakrát rozvedený filmový producent David Brown, ktorý ju presvedčil, aby knihu napísala. Brown, ktorý je podpísaný pod filmami ako Podraz, Čeľuste, Zámotok, Šofér slečny Daisy, Zopár správnych chlapov či Čokoláda, zomrel pred dvoma rokmi.

Kým jeho manželka riadila Cosmopolitan, pomáhal jej s upútavkami na titulke. Cosmopolitan lákal čitateľky, aby si ho kúpili a dočítali sa tak, ako sa správne nalíčiť do postele, prečítali si sprievodcu bohatými mladými Američanmi pre chudobné dievča či dozvedeli sa, ako sa vydať, ak už máte po tridsiatke. A tiež lákal na nepekné a fantastické fakty o orgazme či na úprimné svedectvo o lesbickej skúsenosti.

Magazín bol tiež prvým mainstreamovým ženským časopisom, ktorý sa v roku 1972 rozhodol, že pritiahne čitateľky plagátom nahého muža. Podľa predstáv redakcie sa na ňom mal objaviť Paul Newman, keď však odmietol, z prostrednej dvojstrany sa na zvedavé čitateľky (to, čo malo, však zostalo aj tak zakryté) usmieval Burt Reynolds. O pár rokov neskôr tu zase svoje telo vystavil na obdiv Arnold Schwarzenegger. „Viete, v tom čase sa muži radi pozerali na nahé ženy. A hoci o tom nikto nehovoril, aj ženy sa rady pozerali na nahých mužov. Ja teda určite,“ vysvetlila Gurley Brownová v knižke The Improbable First Century of Cosmopolitan Magazine. Podľa BBC sa pre tento krok rozhodla aj preto, že chcela ukojiť vizuálny apetít žien, ktorý však editori a vlastníci iných magazínov, väčšinou muži, ignorovali.

1 debata chyba