Britský erotický hit je už na Slovensku

Erotické dobrodružstvá nechutne bohatého podnikateľa Christiana Greya a neskúsenej študentky Anastasie Steelovej, ktoré sa vo svete stali bestsellerom, vychádzajú po slovensky. Prvý diel trilógie Fifty Shades of Grey - Päťdesiat odtieňov sivej EL Jamesovej si mohli čitatelia kúpiť už v predstihu počas víkendu, oficiálny dátum vydania je pondelok 29. októbra.

29.10.2012 12:00
Fifty Shades of Consumption Stuart Weitzman Foto: ,
Návrhára Stuarta Weitzmana inšpiroval román Fifty Shades of Grey k vytvoreniu špeciálnej kolekcie topánok, ktorej súčasťou sú aj čižmy na obrázku.
debata

V Česku kniha vyšla už pred mesiacom. „Záujem bol veľký, predobjednávok od kníhkupcov bolo toľko, že sa zvyšoval náklad a dotlač sme robili ešte predtým, ako sa kniha začala predávať, a po dvoch týždňoch sa robila ďalšia dotlač. Myslím si, že na Slovensku je to podobné,“ povedala Radka Potměšilová z nakladateľstva XYZ, ktoré knihu vydáva nielen v Česku, ale aj na Slovensku.

Hlavnou hrdinkou Fifty Shades of Grey je v sexe neskúsená študentka Anastasia Steelová. Hoci práve končí vysokú školu, muži ju doteraz nechávali chladnou. Spaľujúcu vášeň v nej rozdúcha až stretnutie s multimilionárom Christianom Greyom. Ich sympatie sú vzájomné, Grey má však niekoľko temných tajomstiev a záľubu v sadomasochis­tických sexuálnych praktikách. Anastasia je tak postavená pred dilemu – vzdať sa dosiaľ jediného muža, ktorý ju dokáže roztúžiť, alebo podpísať s ním zmluvu, v ktorej sa zaviaže, že bude submisívne plniť jeho chúťky a príkazy.

Z knihy, ktorá v zahraničí dostala prívlastok „porno pre mamičky“, sa celosvetovo predalo vyše 40 miliónov kusov. Len vo Veľkej Británii je to vyše 5,3 milióna kópií – fyzických aj elektronických, čo z knihy podľa vydavateľa robí najpredávanejšiu knihu v Británii vôbec. Úspech knihy vyvolal boom erotických románov, čo sa podľa denníka Guardian naplno prejavilo aj na nedávnom frankfurtskom knižnom veľtrhu.

Aj keď sa slovenské vydanie iba začalo predávať, knihe sa zrejme bude dariť aj tu. „V predpredaji sme zaznamenali stovky predobjednávok, čo je na takýto titul úspešné, pretože jeho autorka nemá zatiaľ za sebou na Slovensku žiadnu inú knihu. Nie je to na úrovni Harryho Pottera alebo noviniek Dana Browna, ale na to, že je to novinka a prvá kniha, sú to veľmi slušné čísla,“ povedal šéf siete kníhkupectiev Martinus Michal Meško.

Podľa neho sa nedá hneď na začiatku predaja pri prvej knihe autorky čakať obrovský záujem. Podobne to bolo aj v prípade série Twilight či Dana Browna – kým sa z nich stali hity, potrebovali určitý čas. „Nespomínam si na knihu, ktorá by bola v zahraničí veľmi úspešná, ako Fifty Shades of Grey, na Slovensku by jej autor predtým nemal žiadnu knihu a stala by sa okamžite hitom, na ktorý sa stojí v radoch. V predpredaji má však kniha veľmi dobrý výsledok, ktorý predznamenáva, že keď si ju ľudia prečítajú, začnú sa o nej rozprávať, mohla by sa naozaj predávať veľmi dobre,“ dodal Meško.

Nakladateľstvo XYZ vydá aj zvyšné dve časti trilógie. Druhá časť vyjde začiatkom budúceho roka a záver série môžu čitatelia očakávať na prelome jari a leta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba