Bridget Jonesová hlási návrat

Bucľatá, neistá, nemotorná, nešťastne zamilovaná a single. Takto čitatelia a diváci poznajú tridsiatničku Bridget Jonesovú, hrdinku kníh Helen Fieldingovej a dvojice filmov, ktoré podľa nich vznikli. Fieldingová teraz potvrdila, že k dvom knihám, ktoré jej vyšli v rokoch 1996, resp. 1999 a predalo sa z nich vyše 15 miliónov kópií, pribudne po trinástich rokoch tretia. Ako spisovateľka prezradila v rozhovore v programe BBC Radio 4 Woman's Hour, ďalšie pokračovanie už začala písať. K čitateľom sa však dostane až na budúci rok na jeseň.

12.11.2012 12:00
Firth a Grant sa stretli v komédii Denník... Foto:
Bridget Jonesová sa na budúci rok vráti v novej knihe, pripravuje sa aj ďalší film a muzikál.
debata

Štyridsiatnička Bridget
Bridget Jonesová pôvodne vznikla ako hrdinka stĺpčeka v denníku The Independent. "Keď som to prvýkrát napísala, nemyslela som si, že to bude niekto čítať. Bol to iba stĺpček v The Independent, takže sa veľmi ľahko písal, aby som bola úplne úprimná,“ povedala Fieldingová. Spolu s autorkou Sexu v meste Candace Bushnellovou sú považované za spisovateľky, ktoré dali rozlet žánru chick lit – poddruhu ženskej literatúry.

V tretej knihe zo série, zasadenej do súčasného Londýna, bude Bridget Jonesová podľa Fieldingovej postavená pred úplne nové výzvy. Okrem iného bude experimentovať aj so zoznamovaním sa cez internet a do nejakej tej trápnej situácie ju zrejme privedie aj facebook. "Ak sa ľudia pri čítaní nasmejú toľko ako ja pri písaní, budem šťastná,“ povedala autorka, ktorá zámer napísať pokračovanie potvrdila už minulý rok.

Z Bridget bude v novej knihe štyridsiatnička a napriek tomu, že v jej živote nastanú zmeny, niektoré veci zostanú rovnaké. "Stále sa snaží prestať s pitím a fajčením, stále drží diéty. Usiluje sa o čosi viac a o čosi je aj úspešnejšia, ale v skutočnosti sa nikdy nezmení,“ uviedla spisovateľka a prezradila, že namiesto toho, koľko alkoholu, cigariet a kalórií spotrebovala, si Bridget do svojho denníka bude zapisovať, koľko nasledovateľov má na twitteri. "Je to skôr štýlom: Počet nasledovateľov na twitteri: 0. Stále žiadni nasledovatelia. Stále žiadni nasledovatelia.“

Kniha, film aj muzikál
Okrem novej knihy pracuje Fieldingová aj na scenári tretej časti filmovej Bridget Jonesovej. Snímka s názvom Dieťa Bridget Jonesovej síce nevznikne podľa knihy a bude mať samostatný príbeh, jej názov však napovedá, čo by kniha a film mohli mať spoločné. V snímke, ktorá zatiaľ nemá stanovený dátum premiéry, sa opäť objavia Renée Zellwegerová, Hugh Grant a Colin Firth. Režírovať ju bude Peter Cattaneo (Do naha!) a Fieldingová jej scenár píše spoločne so spisovateľom Davidom Nichollsom (Jeden deň).

Predošlé dve snímky boli finančne mimoriadne úspešné. Denník Bridget Jonesovej (2001) mal rozpočet 25 miliónov dolárov a celosvetovo utŕžil vyše 280 miliónov dolárov. Podobne na tom bolo aj pokračovanie z roku 2004.

A aby toho nebolo málo, na londýnskom West Ende sa pripravuje aj muzikál, ktorého hrdinkou bude Bridget Jonesová. Na predstavení sa pracuje už tri roky, takisto však nemá stanovenú premiéru. Režírovať bude Stephen Daldry (Billy Elliot, Hodiny), hudbu zložila speváčka Lily Allen.

debata chyba