Remarquov román Na západe nič nového vyšiel pred 95 rokmi

Román nemeckého spisovateľa Ericha Mariu Remarqua Na západe nič nového, ktorého prvé knižné vydanie vyšlo 29. januára 1929, patrí medzi najväčšie diela modernej literatúry. Rodák z dolnosaského Osnabrücku, ktorý bol do zbrane povolaný ako iba 18-ročný absolvent učiteľského ústavu, v ňom podal surové svedectvo o vojne. Kniha zbavila čitateľov akýchkoľvek ilúzií o vojnových hrdinstvách a jej autor sa stal hovorcom "stratenej generácie" mladých vojnových veteránov.

29.01.2024 09:00
Na západe nič nové Foto:
Nová filmová adaptácia slávneho románu nemeckého spisovateľa Ericha Mariu Remarquea Na západe nič nové zabodovala na odovzdávaní britských filmových cien BAFTA.
debata

„Táto kniha nemá byť obžalobou, ani vyznaním. Má byť toľko pokusom podať správu o generácii, ktorá bola zničená vojnou – aj keď unikla jej granátom,“ píše sa v slávnom a často opakovanom úvode diela, mapujúceho osudy mladých mužov, nahnaných priamo zo škôl na front, odkiaľ sa vrátili bez akýchkoľvek ilúzií a psychicky i morálne poznačení. Remarque s románom uspel po celom svete (česky vyšiel už v roku 1929), doma v Nemecku však narazil, konzervatívci sa pohoršovali nad tým, že Remarque „vlastizradne“ popiera hrdinstvo nemeckých vojakov.

Po nástupe Adolfa Hitlera k moci radšej odišiel do Švajčiarska a neskôr našiel azyl v USA, v máji 1933 nacisti Remarqueovej knihy verejne pálili s tým, že o pár rokov už ich rovnako nikto nebude čítať. Už v roku 1930 sa dočkal útokov a nakoniec zákazu aj americký oscarový film natočený podľa knihy.

Radikálov neupokojilo ani to, že pre Nemecko vznikla menej provokatívna verzia snímky. Už deň po premiére začali premietanie systematicky narúšať nacisti, ktorí terorizovali divákov a organizovali v okolí kina hlučné demonštrácie. Kvôli udržaniu poriadku nakoniec úrady podľahli tlaku ulice a snímku v krajine zakázali.

Román, ktorý ho vyniesol medzi uchádzačov o Nobelovu cenu za mier, napísal Remarque v rokoch 1927 až 1928, kedy sa živil ako novinár, a najprv vychádzal časopisecky. Rukopis, ktorý bol niekoľko rokov pokladaný za stratený alebo dokonca zničený, bol v roku 1996 odovzdaný do archívu slávneho spisovateľa v jeho rodnom meste Osnabrücku. Stodvadsať husto opísaných strán získala v aukcii aukčná siene Sotheby's skupina nemeckých nadácií a archívu tento cenný literárny dokument zapožičala.

Aj takmer sto rokov po prvom vydaní je Remarquovo vrcholné dielo stále živé, o čom svedčí aj neutíchajúca obľuba u filmárov. Okrem premiérového spracovania z roku 1930, ktoré získalo Oscary za najlepší film i réžiu, sa jedna z adaptácií nakrúcala v roku 1979 tiež v bývalom Československu, v likvidovanom Moste. Výraznú českú stopu má aj verzia z roku 2022, ktorú Netflix nakrútil okrem iného v Miloviciach a ktorá získala Oscary dokonca štyri: za kameru, výpravu, hudbu a pre najlepší neanglicky hovorený film.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Erich Maria Remarque #Na západe nič nového