Sandra Bullocková si takmer odohnala Oscara

Keby ju nezlákalo herectvo, pravdepodobne by sa venovala vlastnej reštaurácii, prípadne tancu. Sandra Bullocková, najhoršia aj najlepšia herečka uplynulého roka, je novým miláčikom Ameriky. Vlani bola medzi svojimi kolegyňami najúspešnejšia a prepisovala filmovú históriu. A všetko mohlo byť inak.

13.03.2010 10:40
Sandra Bullock Foto:
Sandra Bullock so soškou Oscara.
debata

Bullocková, ktorá je päť rokov vydatá za predajcu motocyklov a moderátora Jesseho Jamesa, sa okrem herectva venuje aj množstvu ďalších aktivít. „Sandy miluje svoju prácu, ale nemá len tento jeden rozmer,“ napísala režisérka Návrhu Anne Fletcherová v článku pre magazín Glamour, v ktorom herečku vyspovedala. „Dokáže viesť život aj mimo Hollywoodu. Svoj čas delí medzi Los Angeles a texaský Austin, kde vlastní obľúbené bistro Bess,“ prezradila režisérka. Bullocková sa angažuje aj v charite.

Plakala každý deň
Detstvo strávila v Nemecku, odkiaľ pochádzala jej matka. „Moji rodičia boli operní speváci a hlasoví pedagógovia, takže keď som vyrastala, obdivovala som hudobníkov a tanečníkov. Na stene som mala plagát Rudolfa Nurejeva,“ prezradila pre Glamour, aké boli jej vzory. Na divadelnom javisku stála už v detstve. Režiséri ju obsadzovali do malých úloh v operách, v ktorých účinkovala jej matka. Do Ameriky sa rodina vrátila, keď sa Bullocková dostávala do puberty. „Vôbec som nevyzerala ako americké decká. A na strednej škole sa všetko krúti okolo toho, ako vyzeráte. Bolo to peklo,“ zaspomínala si pre magazín People. „Každý deň jej nakopali zadok. Deň čo deň chodievala domov s plačom,“ doplnila herečkina mladšia sestra Gesine.

Prvý výrazný herecký „úspech“ prišiel s úlohou po boku Sylvestra Stalloneho v snímke Demolition Man. Aj keď úspech to celkom nebol, pretože Bullocková za film získala nomináciu na Zlatú malinu. Lenže práve po tomto filme dostala ponuku na akčnú snímku Nebezpečná rýchlosť (1994), ktorá z nej spravila hviezdu. O rok neskôr prišli kinohity Kým si spal a Sieť. Z Bullockovej bola hviezda. Úspechy jej nasledujúcich filmov kolísali, hity sa striedali s prepadákmi. Občas mala pri výbere úloh šťastie, ako napríklad pri filme Crash (2004), ktorý neskôr prekvapujúco získal Oscara pre najlepší film. A teraz má sošku, o ktorej príliš nesnívala, aj sama.

Chyby Julie Robertsovej
Najcennejšiu hereckú trofej získala vďaka úlohe vo filme The Blind Side. Tú najskôr ponúkli Julii Robertsovej. Odmietla. Vedenie spoločnosti 20 th Century Fox podľa Los Angeles Times nechcelo počuť o nijakej inej herečke a dostalo skvelý nápad. Čo keby z príbehu silno veriacej matky, ktorá sa ujme černošského tínedžera bezdomovca, spravili príbeh otca a obsadili mužskú hviezdu? S tým však nesúhlasil režisér a scenárista John Lee Hancock. Nielen preto, že inšpiráciou pre film bol skutočný osud temperamentnej južanskej matky Leigh Anne Tuohyovej.

Potom prišiel nápad obsadiť Bullockovú. Úlohu odmietla. Dokonca trikrát. „Vlastne si ani nepamätám, že by som na tento film kývla. Stále som hovorila nie,“ citovala herečku stránka showbizspy.com. „Jednou z mojich najväčších obáv pri tomto projekte bolo to, ako ľudia zneužívajú svoju vieru a náboženstvo. Povedia: Som dobrý kresťan a chodím do kostola a vy by ste tiež mali tak žiť. A to vo mne vždy vyvolá reakciu – nepoučuj ma, ako mám žiť svoj život, keď síce chodíš každý týždeň do kostola, ale pritom podvádzaš svoju manželku s inými ženami,“ vysvetlila Bullocková na stránke crosswalk.com, prečo úlohu odmietala.

Presvedčilo ju až osobné stretnutie s Leigh Anne Tuohyovou. „Bola veľmi otvorená, úprimná a priama. Pomyslela som si, konečne som stretla niekoho, kto praktizuje vieru, ale nemoralizuje a je pre ostatných svetlým vzorom,“ vysvetlila Bullocková, podľa ktorej bolo ťažké hrať Tuohyovú. „Bude to najťažšia vec, akú som kedy spravila. A práve preto by som mala do toho ísť,“ povedala podľa Los Angeles Times režisérovi. „Niektoré z najlepších vecí v mojom živote sú práve tie, pri ktorých som najskôr povedala nie,“ dodala.

Magnet na divákov
Uplynulý rok bol celkovo pre Bullockovú úspešný. V prieskume The Quigley Poll, ktorý sa koná už od tridsiatych rokov minulého storočia a majitelia kín a nákupcovia filmov v ňom hlasujú o tom, ktoré hviezdy najviac lákajú divákov do kina, Bullocková skončila na prvom mieste. Nechala za sebou Johnnyho Deppa či Brada Pitta. Je zároveň po desiatich rokoch prvou ženou, ktorá tento rebríček hollywoodskych hviezd vedie. Naposledy sa to v roku 1999 podarilo Julii Robertsovej. Tá, zdá sa, nerobila tento rok veľmi dobré rozhodnutia.

Okrem The Blind Side odmietla aj úlohu v romantickej komédii Návrh, kde ju takisto vystriedala Bullocková. Hoci ani ona ju najskôr nechcela, pretože si povedala, že s romantickými komédiami končí. Zmena rozhodnutia sa jej opäť vyplatila. Za úlohu získala nomináciu na Zlatý glóbus. Podľa internetovej encyklopédie Wikipedia sa dokonca pre Bullockovú stal Návrh s tržbami viac ako 314 miliónov dolárov najúspešnejším filmom kariéry.

Lásku pre všetkých
S The Blind Side zase prepísala históriu. Stala sa zatiaľ jedinou herečkou, ktorá v jednom roku získala Oscara aj Zlatú malinu (za film All About Steve). A vďaka tržbám okolo 250 miliónov dolárov je zase prvou herečkou, ktorej film dokázal zarobiť vyše dvesto miliónov dolárov bez toho, že by v ňom účinkovala iná hviezda.

Peniaze pritom nie sú pri výbere úlohy pre ňu prvoradé. „Ak svoje rozhodnutia zakladáte na peniazoch a na tom, či bude z filmu komerčný hit, rútite sa do záhuby,“ povedala herečka pred rokmi v televíznej šou Larryho Kinga. Napriek tomu má vo svojej filmografii aj snímky, na ktoré nie je príliš hrdá, a jej výkony v nich ju privádzajú do rozpakov. Medzi také patrí napríklad akčný film Amazonka v plameňoch (1993). Za svoj prvý vydarený film považuje, naopak, Nápoj lásky č. 9, romantickú komédiu z roku 1992. To bola zároveň prvá snímka, ktorou sa už pochválila aj rodičom.

Bullockovej matka zomrela pred desiatimi rokmi na rakovinu. Herečka si na ňu spomenula aj vo svojej oscarovskej ďakovnej reči. „Ďakujem ti za to, že si ma nepúšťala na výjazdy autom s chlapcami, až kým som nemala osemnásť rokov. A za to, že si svojim dcéram pripomínala, že neexistuje rasa, náboženstvo, trieda, farba, nič, nijaká sexuálna orientácia, ktorá by nás robila lepšími, ako je ktokoľvek iný. Všetci si zaslúžime lásku.“

debata chyba