Juraj Kušnierik - človek, ktorý rozdával pohodu

Spoluzakladateľ kníhkupeckej siete Artforum, novinár a moderátor mnohých kultúrnych podujatí Juraj Kušnierik zomrel v piatok v nemocnici v islandskom Reykjavíku, kde ležal po operácii srdca. Kušnierik vlani oslávil päťdesiatku.

15.11.2015 12:59
Juraj Kušnierik Foto:
Juraj Kušnierik počas festivalu Pohoda 2015.
debata (1)

Hoci bol vyštudovaným elektrotechnikom, viac ho priťahovala kultúra. Po revolúcii patril k ľuďom, ktorí stáli pri zrode Artfora. To najskôr sídlilo v jednej kancelárii v Dome lodníkov, kde ponúkalo knihy iba niekoľko hodín týždenne. Neskôr sa z provizórneho konceptu stalo plnohodnotné kníhkupectvo otvorené každý deň. V tom čase, začiatkom roku 1990 sa Artforum presťahovalo na vtedajšiu Ulicu Červenej armády.

„Deň po prehraných voľbách sa tam zišlo takmer celé vedenie VPN, bez toho, aby to niekto organizoval. A tam sme sa rozprávali, čo teda ďalej budeme robiť. Také to bolo vtedy miesto. Zo začiatku bolo Artforum takým ostrovom. Potom vznikali aj iné miesta, ktoré vytvorili slobodné súostrovie, ale najskôr bolo Artforum,“ spomínal Kušnierik na stránke venovanej 25. výročiu kníhkupectva, v ktorom niekoľko rokov aj pracoval. Juraj Kušnierik spolupracoval aj so Slovenským rozhlasom, v Rádiu_FM mal reláciu Slová_FM, v ktorej sa venoval nielen literatúre. So Štefanom Hríbom spolupracoval na televíznej diskusnej relácii Pod lampou a tiež na rozhlasovej relácii Bez lampy_FM. Bol tiež zástupcom šéfredaktora týždenníka .týždeň a pravidelne prispieval do Lidových novín.

Kušnierik bol znalcom a milovníkom hudby a tiež Islandu, kam často chodieval. O jeho hudbe, hudobníkoch aj samotnom ostrove napísal v roku 2011 knihu Hudba ostrova.

Kušnierikovi spolupracovníci a priatelia ho poznali ako človeka s veľkým srdcom, ktorý rozdával pohodu a všetko videl z lepšej stránky. „Pamätám si, ako sme sa doňho všetci vždy navážali, prečo píše len láskavé recenzie,“ spomína na Kušnierika Michal Kaščák, riaditeľ festivalu Pohoda, s ktorým roky spolupracoval. „V tej láskavosti však bolo niečo silné, niečo, čo ju odlišovalo od iných ľudí – Ďuro bol totiž jeden z najzásadovejších ľudí, akých som stretol. Miloval slobodu a vedel sa za ňu biť. A samozrejme, miloval hudbu. Málo ľudí to vie, ale Kušňo, ako sme ho tiež volali, ovplyvnil Pohodu zásadným spôsobom. Preberali sme kapely, ale preberali sme aj ostatné veci okolo festivalu. Mal svoju scénu, o ktorú sa staral s takou láskou, že u neho v zákulisí vždy panovala radosť a skutočná pohoda.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #úmrtie #Island #Artforum #Juraj Kušnierik