Keď listy zabíjajú. Rozhlas uvedie strhujúci príbeh dvoch priateľov podľa svetového literárneho hitu

Slovenský rozhlas pripravil pre milovníkov silných príbehov a kvalitnej rozhlasovej hry na stredu 8. novembra na Rádiu Devín o 20. 30 hod. výnimočnú a dnes aj aktuálnu premiéru. Rozhlasové spracovanie svetového literárneho hitu – novely Kathrine Kressmann Taylorovej Adresát neznámy. Novely, v ktorej listy doslova zabíjajú.

08.11.2023 08:00
adresat neznamy RTVS Slovenský rozhlas Foto:
Tvorcovia rozhlasového spracovania svetového literárneho hitu – novely Kathrine Kressmann Taylorovej Adresát neznámy.
debata
Video
Dramaturgička Beata Panáková o novej hre podľa literárneho hitu Adresát neznámy. Rádio Devín ju uvedie večer 8. novembra 2023. / Zdroj: RTVS

Prostredníctvom nekomentovaných listov sa rozvíja strhujúci príbeh jeho dvoch protagonistov: amerického židovského obchodníka s obrazmi Maxa Eisensteina a jeho priateľa a spoločníka Martina Schulzeho, ktorý sa v roku 1933 vrátil do Nemecka. Príbeh odhaľuje rozpadávajúci sa priateľsky vzťah dvoch kamarátov a ich rodín, ale predovšetkým zrod fašistického Nemecka, počiatky najväčšej svetovej kataklizmy 20. storočia. Ponúka nuansovane rafinovaný pohľad do myslí a duší dvoch mužov, ktorých pohľad na otázky ľudskej zodpovednosti, tolerancie, národného sebauvedomenia, liberalizmu, ale aj súcitu, pravdy a lásky sa začne od seba diametrálne vzďaľovať. Aj keď ich spájala hodnota dávneho priateľstva a túžby po pravde a spravodlivosti. Úprimná až naivná dôvera v myšlienky nového Nemecka a silného vodcu dokáže človeka nielen opantať, ale až fanaticky pohltiť. A vy ani neviete ako.

Fascinujúci príbeh americkej prozaičky bol napísaný už v roku 1938. Ale až v roku 2005 ho s novou naliehavosťou pre seba objavil nanovo celý svet. A okamžite sa z neho stal bestseller.

Aj listy môžu zabíjať. Tak ako v novej hre podľa svetového bestselleru
Video
Režisér Svetozár Sprušanský predstavuje strhujúci príbeh dvoch priateľov, ktorí sa od seba vzďaľujú kvôli presvedčeniu. / Zdroj: RTVS

Príbeh Adresáta neznámeho nemá jedno jediné zbytočné slovo. Je úsporný, presný, pritom mnoho vrstevnatý. Psychologicky nezjednodušujúci. Kladie množstvo otázok. Zadúša svojou priam až detektívnou nepredvídateľnos­ťou. A – skvelou záverečnou pointou. Rafinovaný akt pomsty človeka, ktorému nacizmus vzal predovšetkým vieru v priateľstvo a to ľudské v človeku.

Jon Fosse Čítajte viac Čerstvý nositeľ nobelovky za literatúru v Slovenskom rozhlase

Rozhlasové spracovanie tohto výnimočného literárneho diela pre Slovenský rozhlas, podľa prekladu Ester Danelovej, naštudoval a nahral režisér Svetozár Sprušanský. V hlavných úlohách sa poslucháčom v strhujúcich hereckých výkonoch predstavia Ján Koleník a Přemysl Boublík. Hudobným dramaturgom bol Marek Kundlák, zvukovým majstrom Stanislav Kaclík, dramaturgičkou projektu Beata Panáková. Adresáta neznámeho si môžete vychutnať v stredu 8. novembra o 20.30 hod. na Rádiu Devín.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu Čítajte viac RTVS pripravila koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu so svetovými hviezdami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Slovenský rozhlas