Režisér Pána prsteňov zabránil kontroverznej výstavbe na Novom Zélande

Filmový režisér Peter Jackson a jeho žena na domovskom Novom Zélande zvrátili plánovanú kontroverznú výstavbu obytného komplexu v zátoke Shelly Bay pri metropole Wellington tým, že skúpili pozemky, kde mali domy stáť.

02.09.2023 14:00
shelly-bay Foto:
Zátoku Shelly Bay pri metropole Welington, Nový Zéland, mestská rada odporúča ako príjemné miesto na plávanie či piknik. Režisér Peter Jackson v tomto mieste vidí kus miestnej kultúry a histórie.
debata

Filmár, ktorý je známy najmä vďaka trilógii Pán prsteňov, tvrdí, že projekt by nenávratne zničil prírodnú krásu pobrežia. Starostka Wellingtonu naopak ľutuje, že jeho krok prekazí možnosť postaviť bývanie pre nízkorríjmové domácnosti, uviedol server BBC.

Jackson a jeho manželka Fran Walshová kúpili areál bývalej leteckej základne v zátoke Shelly Bay, kde mali vzniknúť stovky obytných domov, ale i komerčná zástavba. To se nepáčilo napríklad zástupcom miestnych Maorov, ktorí v minulosti pozemky na protest na dva roky obsadili.

Novozélandský režisér Peter Jackson je známy... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Peter Jackson Novozélandský režisér Peter Jackson je známy najmä trilógiou Pán prsteňov aj Hobit podľa románov J. R. R. Tolkiiena.

„Je to nádherné pobrežie, ktoré má veľký kultúrny i historický význam. Našim bezprostredným zámerom je začať so zalesňovaním a krajinárskou obnovou tak, aby sme Shelly Bay vrátili do pôvodného stavu,“ uviedol Jackson.

Starostka metropole Tory Whanauová sa chce s novými majiteľmi pozemkov stretnúť a zistit, čo majú v pláne. Podľa nej je škoda, že projekt na obytú výstavbu padol, pretože mesto nevyhnutne potrebuje nové byty. „Týmto sa bytová kríza ešte zhorší,“ reagoval na Jacksonovo rozhodnutie opozičný poslanec Christopher Bishop.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Jackson