Chudoba a hlad ešte z nikoho lepšieho človeka nespravili

Tri roky neprezradil režisér Martin Šulík, že pracuje na novom filme. Až keď začal v októbri minulého roka nakrúcať v osade Richnava pri Krompachoch, dostali sa na verejnosť prvé informácie.

24.06.2011 08:00
Záber z filmu Cigán Foto:
Záber z filmu Cigán
debata

Svoju novinku Cigán predstaví najoceňovanejší slovenský režisér na Art Film Feste Trenčianske Teplice, Trenčín v sobotu. Potom sa chystá do Karlových Varov, kde bude jeho film súťažiť o Krištáľový glóbus.

Príbeh hľadali v osadách
Skôr ako sa Martin Šulík s Markom Leščákom pustili do písania scenára, precestovali rómske osady. „Stretávali sme sa so zaujímavými ľuďmi, ktorí sa pred nami otvorili a začali nám rozprávať svoje príbehy,“ spomenul Martin Šulík.

Z rozprávania Rómov poskladali filmový príbeh. „Nechceli sme Rómov mýtizovať, folklorizovať ani romantizovať. Chceli sme pravdivo zachytiť ich život, pretože život v rómskej osade je odrazom nášho sveta. Akurát je v ňom všetko emotívnejšie, vyhrotenejšie a priamočiarejšie,“ dodal scenárista Marek Leščák.

Hrdinom príbehu je štrnásťročný Adam. Žije vo svete, v ktorom je ľahké prísť o dušu a v ktorom je k bohu rovnako ďaleko ako k diablovi. Po tom, čo mu zabijú otca a matka v snahe zabezpečiť deti sa vydá za manželovho brata úžerníka, sa Adamov život zo dňa na deň zmení. A príde o jediné radosti – boxerský tréning i čiernookú Julku. Keďže sa čoraz častejšie dostáva do konfliktu so zákonmi vlastnej komunity, pokúša sa uniknúť z beznádejnej situácie. Jeho snaha sa však končí tragicky…

Cigán nie je len film o Rómoch
Nový film Martina Šulíka si už vyslúžil prezývku Hamlet z rómskej osady. Režisér a spoluautor scenára však zdôrazňuje, že jeho Cigán nie je len filmom o Rómoch.

„Snažili sme sa, aby to bol film o človeku vo vypätej existenčnej situácii. Problém osád na východnom Slovensku nie je totiž národnostný, ale sociálny. Je to problém chudoby a vzdelania. Ak na jednom miestne sústredíte veľkú skupinu sociálne slabých ľudí, ktorí sú bezbranní voči mechanizmom nášho divokého kapitalizmu, vytvoríte geto. Chudoba a hlad ešte z nikoho lepšieho človeka nespravili,“ povedal Martin Šulík.

Hlavný hrdina príbehu, podobne ako mnoho iných mladých ľudí, stojí pred problémom, ako prežiť svoj život. Nesúhlasí so svetom, v ktorom vôľa prežiť vedie k porušovaniu zákonov. No východisko zo situácie hľadá len ťažko.

Šulík nakrúcal Cigána v autentickom prostredí s rómskymi nehercami a v rómčine. V celom hereckom obsadení je jediný profesionál. Attila Mokos, ktorý stvárnil postavu moderného farára.

„Kým sme pripravovali záber, stálo okolo nás dvesto Rómov, ktorí z toto mali miestami zábavu, chvíľami ich to zaujímalo a reagovali podľa toho, do akej miery to bolo pravdivé. Keď bol záber nepravdivý, tak sa smiali alebo ho nejako korigovali,“ zaspomínal si Martin Šulík.

Festivalový maratón
Do súťaže karlovarského festivalu vybrali film Cigán po projekcii v Cannes. Tam ho premietli skupine riaditeľov a skautov z veľkých svetových filmových festivalov.

Do slovenských kín dorazí dráma Martina Šulíka 14. júla. V septembri film uvedú na festivale v Toronte, ktorý patrí k najdôležitejším (najmä pre distribútorov) na americkom kontinente. Po projekcii v Cannes prejavil záujem aj tucet ďalších festivalov. Tvorcov Cigána zaujíma najmä to, ako prijmú ich film rómski diváci.

debata chyba