Oscarová Jessica Langeová začínala v King Kongovi, mladú generáciu uchvátila úlohami v hororovom seriáli

Americká herečka Jessica Langeová, ktorá sa narodila 20. apríla 1949, na plátne debutovala v roku 1976 ako krehká plavovláska Dwan v remaku slávneho filmu King Kong.

20.04.2024 09:00
Jessica Lange Foto: ,
Jessica Lange na galapodujatí v Hammer Museum v Los Angeles.
debata

Ten ale zožal toľko kritiky, že potom dlho nemohla „zavadiť“ o žiadnu úlohu. Povesť jej zachránil až výkon v ďalšom remaku Poštár vždy zvoní dvakrát (1981). Medzinárodnú hviezdu a držiteľku Oscara potom z Langeovej urobila vedľajšia úloha Júlie v komédii Tootsie (1982).

O dvanásť rokov neskôr sa dočkala druhej zlatej sošky za hlavnú úlohu vo filme Operácia „Blue Sky“. Na Oscara bola nominovaná celkovo šesťkrát, získala štyri Zlaté glóbusy a na ďalších šesť bola nominovaná.

Na konte má dnes Jessica Langeová štyri desiatky úloh, naozaj veľká úloha sa jej však v posledných rokoch vyhýba. Výnimočné postavy stvárnila v niekoľkých sériách obľúbeného seriálu American Horror Story, čím si získala najmä mladšiu generáciu.

Venuje sa aj divadlu a je veľvyslankyňou dobrej vôle UNICEF. Má tri deti, dve s dramatikom a hercom Samom Shepardom, najstaršiu dcéru potom s tanečníkom Michailom Baryšnikovom.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #seriál #jubileum #herečka #Jessica Lange