Vivaldi bol rockerom svojej doby. Chytil sa naňho aj agent 007 Pierce Brosnan

Michal Dvořák má hudobné meno. Hoci jeho kapelou bola rocková Lucie, miluje filmovú hudbu, ktorá ponúka zážitok nielen pre uši, ale aj pre oči, a to ho pred rokmi priviedlo k zaujímavému projektu. Spojil klasického Vivaldiho so súčasnými hudobnými a technickými možnosťami do veľkej multimediálnej šou Vivaldianno, s ktorou precestovali svet. Na Vivaldiho sa chytil aj agent 007 Pierce Brosnan, ktorý v medzinárodnej verzii požičal svoj hlas Vivaldiho alter egu. Čo prinesie na Slovensko?

08.03.2024 06:00
VIVAldianno Reloaded 46 Foto:
Vivaldianno je pastva nielen pre uši, ale aj pre oči.
debata
Vivaldi bol rockerom svojej doby. Chytil sa naňho aj agent 007 Pierce Brosnan
Video
Michal Dvořák spojil Vivaldiho so súčasnými hudobnými a technickými možnosťami do veľkej multimediálnej šou Vivaldianno. / Zdroj: TV Pravda

Ste muzikantom zo známej rockovej kapely Lucie, na Slovensko však prichádzate s projektom klasickej hudby. Čo to bude?

Vivaldianno sa týka súčasnej hudby, ktorá je inšpirovaná klasikou a zaujímavým životom Antonia Vivaldiho. Vivaldi bol rockerom svojej doby, jeho nadčasovosť potvrdzuje, že je dodnes inšpiratívny. V kompletne novom predstavení Žiariace Benátky (Shining Venice) sme použili všetky divadelné princípy a zároveň skúsenosti z rockových produkcií s veľkými svetlami, lasermi, a najmä s unikátnymi veľkými projekciami, v ktorých ožijú Vivaldiho Benátky a jeho život. To všetko, s čím cestujeme po svete, privezieme aj do Bratislavy 20. marca a do Banskej Bystrice 30. mája.

Michal Dvořák hrával s rockovou kapelou Lucie,... Foto: Lubos Pilc
Michal Dvořák člen skupiny Lucie Michal Dvořák hrával s rockovou kapelou Lucie, miluje filmovú hudbu aj Vivaldiho.
Šou VIVALDIANNO Shining Venice videlo už viac ako 250 tisíc divákov.

Ako sa vám podarilo do tohto projektu zapojiť aj filmového agenta 007?

Je to jeden z mojich najobľúbenejších agentov – Pierce Brosnan, bojovali sme oňho tri roky. Vo výbere bol aj Morgan Freeman alebo Geoffrey Rush, ale tí boli veľmi drahí. Pierce Brosnan si vyberá podľa toho, či sa mu téma páči a Vivaldianno ho zaujalo tak, že keby to bol film, rád by si v ňom aj zahral. Takto sa stal Vivaldiho „hovorcom“ alebo jeho alter egom, rozprávačom príbehu. Môže predstavovať Vidaldiho druhé ja alebo smrť, alebo boha, s ktorým Vivaldi vedie debatu. Nahrávali sme v štúdiu v Los Angeles a on prišiel skromný a dokonale pripravený, ako to u najväčších profesionálov býva. Jeho hlas nám otvoril dvere do viac ako tridsiatich svetových metropol vrátane Londýna, Buenos Aires, Santiaga de Chile a nedávno sme sa vrátili z Mexika. Do Bratislavy privezieme českú verziu, takže Piercea Brosnana počuť nebude, ale zato budú diváci všetkému rozumieť. V češtine komentár nahovoril Jiří Dvořák a Pierce Brosnan ho daboval, asi prvýkrát v histórii to bolo naopak… V projekte znejú aj hlasy ďalších hercov, ako je Pavla Tomicová, Kryštof Hádek, Monika Timková, Petr Štěpánek aj nedávno zosnulý Petr Oliva.

Čo je vlastne Vivaldianno?

Netreba sa báť klasiky, je to šou ako Cirque du Soleil so skvelou hudbou a s príbehom hudobného génia Antonia Vivaldiho. Nie je to žiadna klasika zo školských lavíc, ale moderná hudba.

Prečo ste sa rozhodli práve pre Vivaldiho?

Pretože ho interpretujú na sto spôsobov, ale zle, a ja som to chcel urobiť dobre, nie ako Vanessa Mae, ktorá si pustí bubny a do toho hrá jednu melódiu… Vivaldi je ako filmová hudba, vidíte pri nej obrazy.

Zložili ste aj hudbu k niekoľkým filmom, ktoré to boli?

Asi najznámejšie sú Báječná léta pod psa, Amerika, Zapomenuté světlo, pre Američanov Last Night living, priebežne popri kapele Lucie som robil aj filmovú hudbu. S kapelou sme sa nerozišli zle, k 40. výročiu na jeseň 2025 pripravujeme novú platňu aj veľké turné. A prídeme aj na Slovensko, viažu nás tu spomienky.

Nové Vivaldianno sa odohráva v Benátkach, ako ich diváci uvidia?

Príbeh sa odohráva v Benátkach 18. storočia, ktoré boli vtedy niečo ako neskôr Las Vegas. Cestovali tam tí najbohatší šľachtici za zábavou všetkého druhu. V predstavení projekcia vytvára zaujímavý 3D priestor v obrovských rozmeroch, v ktorom sa pohybujú hudobníci, tanečníci, je to pôsobivý vizuálny výjav so súčasnou hudbou plnou energie.

Shining Venice (Žiarivé Benátky) sa odohrávajú... Foto: Vivaldianno
VIVAldianno Reloaded 14 Shining Venice (Žiarivé Benátky) sa odohrávajú v Benátkach 18. storočia a predstavia Vivaldiho hudbu aj život na obrovskej scéne plnej hudobníkov, tanečníkov a 3D projekcií.

Vivaldi bol barokový skladateľ, zostalo v tom vôbec niečo z Vivaldiho, počuť ho?

Zostalo. Do Bratislavy príde najmladší koncertný majster Českej filharmónie Jiří Vodička, svetová špička, takže klasická hudba je v projekte zastúpená v najvyššej kvalite. Vivaldianno je však rocková verzia barokovej hudby, je to unikát a ľuďom sa páči možno práve preto, že sme zachovali Vivaldiho pôvodné aranžmány. Len sme sa jeho energiu a emócie snažili zdynamizovať súčasnými hudobnými prostriedkami – elektrickými gitarami, bubnami, syntetizátormi, dať mu takú súčasnú energiu, akú by jej dal hádam samotný Vivaldi, keby vtedy mal dnešné možnosti. Barokové nástroje boli krásne, ale predsa mali obmedzené možnosti. Chceli sme priblížiť Vivaldiho dnešnému poslucháčovi a aj divákovi, preniesť emócie z jeho hudby aj do obrazu.

Špičkoví umelci sú zárukou kvalitného zážitku,... Foto: Vivaldianno
VIVAldianno Reloaded 34 Špičkoví umelci sú zárukou kvalitného zážitku, hovorí Michal Dvořák.

Aké rôzne nástroje hrajú Vivaldiho?

Mal som obrovské šťastie, že som pri natáčaní dokumentu Pandurango alebo cesta za bohom hudby obišiel celú zem a spoznal tie najrôznejšie hudobné nástroje. Dokument bol o tom, ako súčasná globalizácia ovplyvňuje domorodú hudbu a keďže hudba je esperanto, ktorým sa dorozumiete všade, spoznal som veľa muzikantov, vďaka nim sa vo Vivaldianne objavujú nielen rockové nástroje, ale aj bolívijský ľudový nástroj, africké bubny, nástroje world music. Práve vďaka nádhernej zmesi sláčikového kvarteta, elektrických a akustických gitár, klávesov a syntetizátorov, perkusií, etnických hudobných nástrojov a zvukových efektov má šou silnú artrockovú atmosféru s presahom až do techna či elektra. Dúfam, že sme to urobili vkusne, každá skladby má svoju tvár a celé Vivaldianno je súčasne pestré, zaujímavé a súčasné, s účinkujúcimi z Čiech, zo Slovenska, z Peru či z Bolívie, všade hráme s miestnymi umelcami, prepájame kultúry. Šou videlo už viac ako 250-tisíc divákov a páči sa im. V Prahe hráme Vivaldianno v menšej verzii v muzikálovom divadle Hybernia a chodia naň deti od desiatich rokov, rockeri aj moderní milovníci klasickej hudby, ktorí majú radi inovácie. Vynikajúci interpreti sú zárukou silného umeleckého zážitku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vivaldianno