Alexandra Kusá: Ukážeme Maneta aj Kokoschku

Holé baby. Provokatívna výstava ženských aktov osvieži tohtoročný výstavný plán Slovenskej národnej galérie. "Bude to veľký projekt na jeseň,“ povedala poverená riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

17.03.2010 09:00
Alexandra Kusá Foto:
Alexandra Kusá
debata

Aké ďalšie novinky ste pripravili pre návštevníkov?
Stále expozície potrebovali facelift. Vznikli dva nové priestory, Kabinet starého umenia a Kabinet umenia 20. storočia. Prvá výstava sa volá Na návšteve a predstavíme na nej najznámejšie mená umenia 19. a 20. storočia v našich zbierkach. Ukážeme, akého máme Maneta, Kokoschku, Rodina, koľko toho v našich zbierkach je a akým hráčom sme na tomto poli.

Prečo ste sa rozhodli prichýliť súťažnú prehliadku Maľba roka?
Oslovila nás Nadácia VÚB. Ale keďže sme zbierkotvorná inštitúcia, urobíme zároveň veľkú výstavu, ktorá sa bude venovať slovenskej maľbe po roku 2000. Súťaž zmenila výtvarnú scénu, laicky povedané, začalo sa viac maľovať, a to je pôda pre SNG ukázať, čo sa vlastne zmenilo.

Mladí výtvarníci vám vyčítajú, že sa nevenujete dosť prezentácii súčasného umenia.
To isté hovoria tí, čo prezentujú názory dizajnérov, starého umenia, moderného umenia, architektúry, textilu, umeleckého remesla. Všetky tieto záujmové skupiny chcú vystavovať v SNG. Jednoduchá matematika hovorí, že všetkým nevyhovieme. Július Koller a Juraj Bartusz, ktorých predstavíme výstavami, prezentujú súčasné umenie.

Začne sa už konečne rekonštrukcia SNG?
K 5. marcu bolo vydané stavebné povolenie na druhú etapu stavby, 22. marca nadobudnú právoplatnosť všetky stavebné povolenia. Keďže ide o rekonštrukciu celého areálu, proces bol dosť zdĺhavý a trochu komplikovanejší. Iba prerobenie premostenia by bolo pre nás oveľa jednoduchšie. Ministerstvo kultúry však malo záujem ísť do celého projektu, aby sa nestalo to, čo v sedemdesiatych rokoch – že sa urobilo iba torzo. Peniaze sú, ide len o to, pre koho sa ich ministerstvo rozhodne alokovať. Dúfame, že pre nás.

debata chyba